Израел потвърди, че е атакувал и разрушил сирийски ядрен обект през 2007 година

  • 21 март 2018 07:24

  • 2058
  • 1
Израел потвърди, че е атакувал и разрушил сирийски ядрен обект през 2007 година
© gettyimages (архив)

Израелската армия потвърди днес, че е атакувала и разрушила през 2007 г. предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия по време на светкавична въздушна операция, съобщи БТА, цитрайки АФП и АП.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар на вражеска територия, в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, отбелязва АФП. Но за първи път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая. "В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", се казва в комюнике на израелската армия. "Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион", отбелязва израелската армия.

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ заяви през 2011 г., че е "много вероятно" атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея. "Ядрен реактор в ръцете на Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток", посочва израелската армия. Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2058 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.27 | 23:01

1
Така е.В региона само Израел трябва да има атомни пушки никой друг ахах.Евреите може и да са нагли манговци, но за 70 год. в пустинята, направиха държава, каквато муслитата не можаха за векове наред.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини