Министър Петкова: Без енергийна инфраструктура енергийната сигурност и диверсификацията са немислими

  • 20 март 2018 21:10

  • 1826
  • 0
Министър Петкова: Без енергийна инфраструктура енергийната сигурност и диверсификацията са немислими
© Министерство на енергетиката

„Без енергийна инфраструктура не можем да говорим нито за диверсификация на енергийните източници, нито за енергийна сигурност в региона“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на церемонията за връчване на годишните награди за принос в развитието на инфраструктурата.

Инициативата, организирана от „Градът Медиа Груп“, е част от календара на събитията на българското председателство на Съвета на ЕС.

Проекти от енергийната инфраструктура са включени в селекцията за първи път през тази година. Годишната награда спечели проектът за модернизация на компресорните станции „Лозенец“, „Ихтиман“, „Петрич“ и „Странджа“, реализиран от „Булгартрансгаз“ ЕАД, в партньорство с „Главболгарстрой“ АД.

Отличието бе връчено от министър Петкова на изпълнителните директори на двете компании. Проектът е на стойност 220 млн. лв. и бе изпълнен както с привлечено европейско финансиране, така и със собствени средства на газовия оператор. Първият етап от него приключи през 2016 г. През втория етап, който се планира да продължи до 2021 г., ще бъдат подменени мощности в компресорните станции „Лозенец“, „Петрич“ и „Ихтиман“.

По думите на министър Петкова, отличеният проект е ключов за реализацията на заложените приоритети по време на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на енергетиката. Той има съществена роля за междусистемната свързаност в района на Западните Балкани.

Пред участниците в церемонията енергийниятминистър припомни, че в България се намират около 80% от компресорните станции в региона и модернизацията им осигурява стратегическия им капацитет в дългосрочен план.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини