Клод Мораес: Успех за България е, че решението за парламентарен контрол на Европол се взе в София (в

  • 20 март 2018 16:05

  • 1185
  • 1
Клод Мораес: Успех за България е, че решението за парламентарен контрол на Европол се взе в София (в
© ТВ Европа

Голям успех за България, е че по време на нейното европредседателство се взе решението националните парламенти да контролират дейността на Европол. Това заяви за ТВ Европа председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес, който заедно с Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа съпредседателстваше срещата, на която беше взето решението.

Тази среща беше повече от важна. Беше историческа. За пръв път уредихме националните парламенти да контролират дейността на Европол. Това е важно, защото Европол е една от най-важните агенции на континента, борейки се с организираната престъпност и подсигурявайки, че ще се справи с много от заплахите, които гражданите срещат с тероризма, интернет и други. Затова се нуждаем Европол да е добре структурирана, добре финансирана. За България и председателството ви на Европейския съюз това решение е изключителен успех, заяви Мораес.

Той коментира и въпроса със сътрудничеството с Великобритания по въпросите на сигурността след Брекзит. Мораес подчерта, че се търси вариант, при който и Обединеното кралство, и Европейският съюз да продължат да работят заедно.

Обединеното кралство е голям източник на информация и службите му съдействат отлично на останалите. Но разбира се, не всички данни идват оттам. Ние ще продължим да обменяме информация помежду си, но на различна база. Мисля, че хората искат да видят ситуация, при която и Европейския съюз, и Великобритания печелят. Това обаче трябва да стане по коректния начин. Тероризмът няма граници, затова трябва да сме сигурни, че дори държавата да не е в ЕС имаме ползотворни взаимоотношения, заяви Клод Мораес.

Той изтъкна и отличната работа, която осъществява Европол и оглавяваната от него комисия с българското правителство и правораздавателните органи в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1185 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КРАДЛИВАТА ШАЙКА СЕ КРИЕ

2018.03.20 | 19:16

1
зад ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО.

Добави коментар

Водещи новини