Утре пътят Смолян - Мадан ще бъде пробит и отворен (видео)

  • 20 март 2018 10:43

  • 2823
  • 0
Утре пътят Смолян - Мадан ще бъде пробит и отворен (видео)
©

Утре пътят Смолян - Мадан ще бъде пробит и отворен. Надявам се в рамките на другата седмица да бъде и асфалтиран. Осигурили сме достатъчно автобуси за връзка с областния център. Засега напрежение сред хората няма, а днес ще има и среща с кметовете в района.

Това обяви по време на брифинг  председателят на Агенция пътна инфраструктура Дончо Атанасов, във връзка със свлачището до Смолян, което затвори пътя до населени места.

Няма движение по основната пукнатина, която застрашава нова активизация на срутищните процеси край село Тикале, Смолянско, заяви той.

Говорил съм и с министър-председателя, това което е необходимо като решение да се вземе на централно ниво, каза той.

Решихме няколко важни проблема. Изпълнението на водопровода е над стария, който не е демонтиран и играе ролята на дренаж. Това е на около 200 м над пътя. Засега по тези комуникации функционирането на водопровода и 110-киловолтовия енергиен системен оператор нямат никакви проблеми, заяви Атанасов.

От АПИ заявиха, че срутилият се терен е нямал видими белези за деформации. В резултат на проведените изследвания са изяснили механизмите на този процес. От АПИ показаха схеми на свлачището.

Пътят в момента се намира в сравнително добро състояние. Но има една притеснителна пукнатина, която в момента се наблюдава и която може да предизвика откъсването на още скални блокове.

Експертната комисия е наясно, с механизма по който се е развило свлачището, това е внезапен процес, стана ясно на пресконференцията.

Дейностите са насочени към затваряне на пукнатините на свалчището със специално фолио, съобщиха експертите. Препоръчва се също да продължи и процесът на мониторинга. На всеки три дни се извършват замервания и това ще даде възможност да се прецени кога да се стартират дейностите по укпреването.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини