"Македония" роди смъртни закани в гръцкия парламент

  • 20 март 2018 10:39

  • 2772
  • 2
"Македония" роди смъртни закани в гръцкия парламент
© gettyimages (архив)

Смъртни закани получиха всичките 300 депутати от гръцкия парламент, написа местният в. Прототема.

"Законодателите бяха заплашени с убийство, ако гласуват "За" в новото име на бившата югославска република да присъства думата "Македония", каза председателят на парламента Никос Вуцис. Според него зад подателите стоят представители на крайнодясната партия "Златна зора".

"Някои парламентаристи прекрачиха всякакви граници. Те не само възхваляват Адолф Хитлер, което е престъпление в целия цивилизован свят, но и нарушиха и потъпкаха с поведението си парламентаризма", посочи още Вуцис. Той заклейми поведението на трима законодатели от "Златна зора". Никос Михайлолакис, Илияс Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседание на комисията по сигурността нападнаха свои колеги-мюсюлмани. "Всички депутати са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категоричен бе той.

Изказването на Вуцис дойде малко след като външният министър в Атина Никос Коцияс изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров пет предложения за новото име на Република Македония. По данни на Прототема най-желаният от Гърция вариант е "Горна Македония", другите предложения не се посочват.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония.

Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2018.04.25 | 23:32

1
ЗАЩО СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯ ИСКАТ ВЪВ ЕС ЗАЩО НЕ ИДАДАТ ВЪВ КОЧИНАТА МИРИЗЛИВА руска ?????????????????????????????
Радио 13

2018.04.25 | 23:32

2
Кой луд иска руска бракма москвич ?????????????????

Добави коментар

Водещи новини