Петнадесет деца и две жени са убити при въздушен удар в Източна Гута

  • 20 март 2018 07:29

  • 1545
  • 1
Петнадесет деца и две жени са убити при въздушен удар в Източна Гута
© Getty Images/Guliver

Седемнадесет цивилни - 15 деца и две жени - са били убити и над 50 човека - ранени, при въздушен удар в сирийския бунтовнически анклав край столицата Дамаск Източна Гута, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Неправителствената мониторингова организация съобщи, че бомбардировката била нанесена в град Арбин, южно от Дамаск, който все още е под контрола на бунтовниците. Убитите цивилни били намерили убежище в училище.

Сирийските правителствени сили превзеха над 80 процента от Източна Гута, откакто започнаха на 18 февруари масирана офанзива за превземане на последния бунтовнически анклав в района на Дамаск. Оттогава в Източна Гута бяха убити над 1400 души, сред които близо 300 деца и 200 жени. При обстрел на Дамаск от анклава загинаха около 50 цивилни.

Русия, Китай и други страни междувременно блокираха заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на хуманитарната ситуация в Сирия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Не виждаме никакво оправдание за тази среща, при условие че човешките права не са тема на дневния ред на Съвета за сигурност", заяви руският заместник-постоянен представител в ООН Генадий Кузмин.

Франция и още шест страни членки на съвета поискаха заседанието, на което се очакваше да говори и върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн.

Процедурното предложение обаче събра осем гласа "за" при девет необходими. С "против" гласуваха Русия, Китай, Казахстан и Боливия. Три страни - Кот д'Ивоар, Екваториална Гвинея и Етиопия - се въздържаха.

Съветът за сигурност по принцип много рядко отхвърля процедурни предложения, отбелязва АП.

Впоследствие осемте страни, подкрепили предложението, без Кувейт се събраха на неформална среща за хуманитарната ситуация в Сирия, на която се очакваше да говори върховният комисар на ООН за правата на човека.

Сирия върви към катастрофално разделение и групировката "Ислямска държава" може да се завърне, ако не бъде сключено всеобхватно мирно споразумение. Това предупреди специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.

В реч в Женева Де Мистура подчерта, че неформалното разделение на Сирия на райони, които на практика са под контрола на чужди държави, ще доведе до катастрофа не само за нея, но и за целия регион. Особено опасно би било от мирния процес да бъде изключено сунитското мнозинство, тъй като сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" тогава ще се завърне в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
1545 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Демократ

2018.03.20 | 18:13

1
Браво на Путин и Ердоган, пак избиха сумана жени и деца.......

Добави коментар

Водещи новини