Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите

  • 19 март 2018 21:05

  • 2747
  • 2
Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите
© Pixabay (архив)

Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за преразглеждане на дългосрочните им договори за изкупуване на ток, съобщи БНР.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов обясни: "Има методология, която е одобрена принципно от Европейската комисия. Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени, предоставени на двете централи. Те си правят собствените анализи, поискали са необходимо време, в което да анализират това и съответно очакваме обратна връзка от тях. Всичко зависи кога те ще са готови със собствения анализ и доколко  са приемливи параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти".

От своя страна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че резултатът от разговорите с американските централи трябва да е приемлив за двете страни: "Много е важно в добри партньорски отношения, каквито сме имали с колегите от американските централи, да се водят по един дипломатичен и икономически изгоден начин за двете страни тези преговори, за да бъде постигнат консенсус и за двете страни и естествено най-доброто за българските консуматори".

В момента двете американски централи от комплекса "Марица-изток" произвеждат около 20 на сто от потреблението на ток в страната по данни на Централното диспечерско управление.

Иван Цанков – изпълнителен директор на "AES" – една от централите, каза за Националното радио, че всяка промяна в дългосрочните им договори за изкупуване на ток трябва да бъде одобрена от всичките им банки кредитори. Това, по думите му, ще отнеме доста време. Има няколко варианта за дългосрочните договори, освен тяхното преразглеждане, смята  Цанков: "Изплащането на т.нар. "невъзстановяеми разходи", чиято методика ни беше изпратена преди около месец, е само единият от вариантите за това какво може да се случи с тези договори. Друг вариант, който може да се случи, е аргументирането на това, че няма никакви елементи на държавна помощ и те да си останат такива, каквито са в момента".

Миналата седмица стана ясно, че правителството е склонно да се съобрази с настояването на работодателските организации договорите с двете американски централи да бъдат прекратени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2747 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.29 | 10:12

2
СИГУРНО СЕ НАДЯВАТ ДО ТРИ МЕСЕЦА ДА ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО?ИЛИ ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА ДА ЦУЦАТ?

2018.03.29 | 08:53

1
БОКО СИ ОТМЪЩАВА ,ЧЕ НЕ ГО ПРИЕ ТРЪМП.

Добави коментар

Водещи новини