Колкото повече са децата, толкова по-малко зъби има майката след време

  • 19 март 2018 14:59

  • 2683
  • 1
Колкото повече са децата, толкова по-малко зъби има майката след време
© Pixabay

Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че майките с много деца имат по-малко зъби по-късно през живота си, съобщи ЮПИ.

Колкото повече са децата, толкова по-малко зъби ще има майка им по-късно през живота си. Майките с три деца имат средно с 4 зъба по-малко от майките с две деца, е установил екип от европейски учени, предава БТА.

"Въз основа на получените резултати може да се каже, че промоцията на оралната хигиена и редовните стоматологични прегледи за бъдещи и настоящи майки са подходяща стратегия за лекарите", заяви Франк Габел от Хайделбергския университет в Германия.

Данните са събрани след изследване на близо 35 000 души през 2013 г. Майките били на възраст до 50 и повече години в 14 европейски страни и Израел. Участниците заявили, че са загубили средно по 10 зъба.

Загубата на зъби се увеличава с напредването на възрастта. Жените на 50-60-годишна възраст били с близо 7 паднали зъба, а мъжете на 80 и повече години - със средно 19 паднали зъба. Учените констатирали също, че жените, които родили трето дете, след като първите две са от един и същи пол, са с повече загубени зъби в сравнение с жените, чиито първи две деца са от различен пол. Подобна разлика не е забелязана у мъжете. Изследването не е открило причинно-следствена връзка.

Резултатите от него са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.19 | 15:44

1
А който го твърди това може да има зъби ни няма ум.

Добави коментар

Водещи новини