Първа пролет идва със студ и сняг - кога си тръгва лошото време? (видео)

  • 19 март 2018 14:53

  • 35006
  • 0
Първа пролет идва със студ и сняг - кога си тръгва лошото време? (видео)
© Pixabay

Утре настъпва астрономическата пролет. Тази нощ в София се очакват валежи от дъжд и сняг. Хората наричат този сняг "щъркелов сняг", т. е. сняг, който е от днес за утре. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

За съжаление, цялата седмица ще е студено времето. Ще отложим с няколко дни същинската пролет – до петък времето ще е студено. Седмицата ще ни предложи цялото "богатство", на което е способна Баба Марта – дъжд, сняг и леден дъжд. Днес ще завали и през нощта очаквам тези валежи да бъдат от сняг, особено в Северозападна България и във високите котловинни полета в Западна България, включително и в София. След това този сняг ще се стопи – във вторник и в сряда ще бъде малко по-топло, особено в Южна България, след което ще настъпи втори период на по-ниски температури, които ще бъдат най-добре изразени в четвъртък и в петък, заяви доц. Рачев.

В сряда ни чака поредният средиземноморски циклон. Цяла Европа се намира под въздействието на много студена въздушна маса, в резултат на което топлото Средиземнорие ражда циклон след циклон. Днес премина един, след няколко часа ще дойде следващият, в сряда – следващият, и така до събота. След няколко дни относително стабилизиране, от следващия вторник и четвъртък до края на месеца ни чакат нови два циклона. Отдавна изпълнихме нормата за валежите в България, превишили сме я за март месец. Предполагам, че на някои места валежите ще достигнат два пъти нормалните количества, прогнозира климатологът.

Възможно е да има разливи на реки и локални наводнения, но се надявам тези валежи да не формират бедствено положение, добави той.

Краят на март ще ни зарадва с по-стабилно време и със значително по-високи температури от тези, които наблюдаваме в момента, каза още доц. Георги Рачев.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков


Последвайте канала на

Novini.bg
35006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини