Норвегия и Финландия ще правят арктическа жп линия

  • 19 март 2018 14:47

  • 3620
  • 0
Норвегия и Финландия ще правят арктическа жп линия
© Pixabay

Работна група от експерти на Финландия и Норвегия до края на годината ще подготви доклад за възможностите за реализация на проекта за жп линия между двете страни, разположена в арктическата част на Скандинавския полуостров, съобщи ТАСС, като цитира информация от финландското транспортно министерство.

Специалистите ще трябва да изберат трасето на линията от финландския град Рованиеми до Киркенес в Норвегия. Работната група ще трябва да отговори на доста въпроси, сред които как реализацията на проекта ще се отрази на коренните жители в зоните на трасето, околната среда, каква ще е стойността на начинанието и какви са възможностите за осигуряване на финансирането. Работната група ще се събере на първото си съвещание през май, а преди Коледа трябва да е готова с доклада си, пише "Монитор".

Наскоро от транспортното министерство на Финландия информираха, че дължината на жп линията в най-северните райони на двете страни ще е с дължина 445-465 км и ще преминава през райони, където се добиват много дървесина и полезни изкопаеми. Пускът се планира за края на следващото десетилетие, а нужните инвестиции се изчисляват на около 2,9 млрд. евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
3620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини