Защо лютите чушки са люти?

  • 19 март 2018 12:12

  • 8860
  • 2
Защо лютите чушки са люти?
© pixabay.com

Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне.

Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте.

Това вещество прави храната по-вкусна, съобщават от foodpanda.

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители.

Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.

Последвайте канала на

Нора Виткова
8860 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.01 | 19:17

2
а зщо не?!

2018.03.26 | 00:02

1
Защо ягодата е сладка

Добави коментар

Водещи новини