Шефът на Европол: Заплахите срещу Европа са комплексни

  • 19 март 2018 07:47

  • 2100
  • 2
Шефът на Европол: Заплахите срещу Европа са комплексни
©

Шефът на Европол Роб Уейрайт коментира пред БТВ  основните заплахи срешу Европа. По думите му те са много комплекси - киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави. Около 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности.

Ние мислим, че допринасяме за сигурността на нашите държави, каза той.

Картиката ни показва, че радикализираните групи в много държави са много активни. Ние засилихме нашия капацитет и направихме по-трудна дейността на тези групи, заяви шефът на Европол.

Според него за съжаление тероризмът не е приключил.

Той коментира атентата в Сарафово преди години.

Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Успяхме да постигнем много в разследването, каза Уейнрайт.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес ще открият срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

Това е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти. В срещата ще участва и комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Срещата се провежда в НДК затова движението в района около двореца на културата ще бъде ограничен.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2100 2

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.19 | 10:06

2
Заплахите към Европа - Волдемор и Валинор

2018.03.19 | 10:06

1
АНГЛИЙСКИТЕ ИЗМИСЛИЦИ НЕ ВЪЛНУВАТ ЕВРОПА.

Добави коментар

Водещи новини