9 основни правила, по които работи мозъкът

  • 18 март 2018 12:16

  • 3550
  • 1
9 основни правила, по които работи мозъкът
© Pixabay

Американският невробиолог Джон Медина е автор на книгата „Правилата на мозъка. Какво си струва да знаете вие и вашите деца за мозъка“.

В нея той достъпно разказва за ключовите закономерности в работата на човешкия мозък. Искаме да споделим част от тях с вас.

1. Физическото натоварване стимулира работата на мозъка

Винаги съм подчертавал именно това: децата в добра физическа форма по-бързо разпознават визуалните стимули, отколкото техните слабоподвижни връстници. Те по-добре се концентрират.

Децата отделят голямо внимание на нещата, които изискват движение. На тях им е по душа да се движат. Сдържаното поведение в клас им е чуждо. Когато децата се движат, те се чувстват по-комфортно, тяхната самооценка е по-висока, по-слабо предразположени са към депресия и тревога.

2. Мозъкът е еволюирал и работи съответно на изработените исторически потребности.

3. Поради това, че всеки човек се характеризира с различна електропроводимост на мозъка, ние по различен начин възприемаме информацията за външния свят. така унифицираното образование и единните стандарти за оценяване се оказват лоша идея.

Невробиологът и биохимик Ерик Кандел, нобелов лауреат от 2000 г., е доказал, че в процеса на учене „проводимостта“ на човешкия мозък се променя. Мозъкът постепенно се учи на нови неща, следователно и неговата „проводимост“ постоянно се мени.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
3550 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
10-ТО ПРАВИЛО

2018.04.10 | 19:48

1
МОЗЪКА НА РУСОФИЛА НЕ РАБОТИ

Добави коментар

Водещи новини