Евакуираха хиляди хора в Южна Австралия заради пожар

  • 18 март 2018 07:43

  • 1036
  • 0
Евакуираха хиляди хора в Южна Австралия заради пожар
© Pixabay

Хиляди хора в западните селски райони на австралийския щат Виктория в южната част на страната бяха призовани да се евакуират заради голям горски пожар, разпростиращ се на 25 километра широчина, предаде ДПА.

Пожарът, започнал рано тази сутрин, се е насочил към крайбрежни населени места. Заповед за евакуация са получили жителите на 40 населени места. Силните ветрове и горещините усложняват обстановката. Според метеоролози днес се очаква ветровете да обърнат посоката си и така пожарът може да застраши по-големи градове на около 250 километра западно от Мелбърн.

Температурите са се покачили до рекордни нива за есенния сезон в Австралия. Очаква се в Сидни те да прехвърлят 40 градуса днес. Скоростта на вятъра пък е от 90 километра в час.

Същевременно северният австралийски град Даруин се възстановява от преминаването на циклона Маркъс, който изкорени дървета и остави без ток хиляди домакинства вчера. Там вятърът бушува със скорост от 130 километра в час. Според метеоролозите това е бил най-силният циклон в Даруин от десетилетия. Очаква се нов циклон да връхлети Даруин до 5-6 дни.

Последвайте канала на

БТА
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини