Нова скулптура посреща корабите на варненския вълнолом (снимки)

  • 17 март 2018 16:14

  • 3759
  • 3
Нова скулптура посреща корабите на варненския вълнолом (снимки)
© Булфото

По-малко от месец след като получи одобрението на Експертния съвет по устройство на територията, композицията „Очакване“ вече е монтирана на варненския Вълнолом. Днес тя беше официално открита от зам. кмета Коста Базитов и архитекта на паметника Владимир Попов.

Височината на бронзовите фигури е 1.70 метра. Те са на две деца-момче и момиче, които са вгледани в хоризонта. Момчето е седнало на ръба на постамента и сочи с ръка към хоризонта, а момичето е право и гледа в същата посока.

Художествената идея за паметника, намиращ се близо до входа към зоната за разходка до Морска гара, е на арх. Владимир Попов, а за реализацията му бяха заделени 61 хил. лева от общинския бюджет.

„Очакване“ изразява с езика на художествената пластика уважението на автора към най-силното човешко чувство, което вълнува не само моряка, отпътувал далеч от родния бряг, но и неговите най-близки хора, а именно очакването да се срещнат отново. Това е чувството, в което има всичко – и радост, и страх, и тъга и които авторът на проекта изразява с камък, бронз и слово“. Така беше описан проектът, който първоначално беше представен в конкурс за паметник на моряка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3759 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.20 | 08:15

3
Какво момиче, та жената прилича на 80 годишна бабка, потресващо бездарие.

2018.03.20 | 08:15

2
Хахаха какви деца,та жената прилича на комунистическа бригадирка на някой завод през 60-те,вперила очи в светлите комунистически бъднини,а мъжа прилича на млад безработен негър от южните щати през 20-те!!!

2018.03.20 | 08:15

1
Ай стига ве,това верно ли трябва да са деца?!?!?! Боже какъв бездарник е автора на това нещо...!!!

Добави коментар

Водещи новини