Проведоха се паралелни заседания на два стратегически комитета, подпомагащи дейността на Съвета „Пра

  • 16 март 2018 19:52

  • 1894
  • 0
Проведоха се паралелни заседания на два стратегически комитета, подпомагащи дейността на Съвета „Пра
© Пресцентър МВР

В София се проведоха паралелни заседания на два стратегически комитета, подпомагащи пряко дейността на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ - Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI) и Стратегическият комитет за имиграция, граници и убежище (SCIFA), съобщиха от пресцентъра на МВР.

COSI разгледа добри практики при взаимодействието между правоприлагащите органи и службите за сигурност. Постигнато бе съгласие, че засилването на това сътрудничество е ключова предпоставка за по-ефективна борба с тероризма и организираната престъпност.
Обсъдени бяха актуалните тенденции в борбата с организираната престъпност с фокус върху настоящата правна рамка на ЕС за организирана престъпна група.

Разгледани бяха и връзките между хоризонталните и останалите приоритети от Политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност (2018-2021). Направени бяха конкретни предложения за подобряване на сътрудничеството чрез оптимизиране на обмена на информация.

SCIFA разгледа мерките, които могат да се вземат съвместно на ниво ЕС за по-добро управление на миграционните кризи и справяне с предизвикателни ситуации. Дискусиите се проведоха на основата на опита от последните години и извлечените поуки. Отчетена бе необходимостта от създаване на механизъм за управление на кризи, когато системите за убежище са под натиск, който да позволи по-добрата координация между всички участници, навременен и адекватен на нуждите отговор и споделена отговорност.

Българското председателство ще продължи да търси баланса и правилното решение, което да е приемливо за всички държави членки в отговор на нуждата за създаване на механизъм за управление на кризи.

На 16 март двата комитета заседаваха заедно, като обсъдиха противодействието на каналджийството на мигранти, по-специално през Западните Балкани. Подчертана бе необходимостта от по-ефективна работа на европейските служители за връзка, разположени в страните от региона.

Набелязани бяха конкретни мерки за по-успешно противодействие на документните измами, които улесняват каналджийството. Постигнато бе съгласие за по-силно ангажиране на Западните Балкани в оперативни дейности в рамките на Политическия цикъл на ЕС. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини