Захариева към колегите си от Западните Балкани: Нека покажем, че сме част от европейското семейство

  • 16 март 2018 16:20

  • 1541
  • 19
Захариева към колегите си от Западните Балкани: Нека покажем, че сме част от европейското семейство
© Министерство на външните работи, пресцентър

Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани с конкретни проекти. Нашето желание е по време на Срещата на върха в София през май не само да ви окажем политическа подкрепа, но и да се разберем за конкретни инициативи. Колеги, имаме голям шанс, нека да покажем на всички страни членки, че нашият избор да сме част от европейското семейство, не е само на думи.

Нека да покажем, че сме готови с проектите, тъй като вече имаме финансиране. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към колегите си, външните министри от страните от Западните Балкани, които все още не са се присъединили към Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На форум в Сараево се събраха първите дипломати на Албания - Дитмир Бушати, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Косово - Беджет Пацоли, на Република Македония - Никола Димитров, на Сърбия - Ивица Дачич, и на Черна гора - Сърджан Дърманович. Министрите обсъдиха не само политическата интеграция на региона в Европейския съюз, но възможностите за свързаност, които да се финансират по различни програми.

В изказването си на форума министър Захариева припомни, че в Триест на форума на Берлинския процес миналата година, на която присъства и българският министър-председател Бойко Борисов, бе решено да бъдат отпуснати 500 милиона евро по седем програми за инфраструктурна свързаност на Балканите, 194 милиона евро от които са от Европейския съюз, а останалите ще бъдат предоставени под формата на кредитни линии от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и от национално съфинансиране.

На инвестиционния форум през февруари т.г. в Лондон, на който присъстваха лидерите на шестте държави и премиера Борисов, бяха отпуснати разпределени 800 милиона евро за конкретни проекти, като към момента само инвестициите на ЕБВР в региона надхвърлят вече 10 милиарда евро.

Европейската комисия успя да привлече 48 милиона евро допълнително финансиране по програмата за развитие на иновациите и предприемачеството в Западните Балкани, която се очаква да генерира близо 250 милиона евро приходи за компаниите от региона.

“Надявам се следващата среща на високо ниво за Западните Балкани след тази в София през май т.г. да не е след 15 г., надявам се такива срещи да се организират на две години - каза Захариева в приветствието си към външните министри. - Вярвам, че Република Македония и Албания са готови да започнат преговори за членство и се надявам те да започнат по време на нашето председателство. Работим със Сърбия и Черна гора за напредъка по преговорните глави. Нашето място е в европейското семейство.”

Кристиян Даниелсон, генерален директор на Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК, както и шестте външни министри специално подчертаха “активното Българско председателство”, което е върнало темата за Западните Балкани след 15 години отново в дневния ред на ЕС.

По-рано през деня Захариева и водената от нея делегация се срещна с колегата си от Босна и Херцеговина Игор Църнадак. Тя го поздрави, че страната му успя да връчи на Европейската комисия отговорите на въпросника с 3242 питания, който е първата значителна крачка към европейската интеграция на държавата.

“Мисля, че Стратегията за Западните Балкани, представена от ЕК, е много положителна. Уверявам ви, че и първите реакции от страните членки бяха доста окуражителни”, добави Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя изтъкна и знаковата обиколка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в страните от Западните Балкани.

“Знам колко трудно ви е било да отговорите на въпросника, но усилията си заслужават”, каза българският външен министър.

“С договора с Република Македония дадохте уникален позитивен пример на целия регион как може да се решават отворените въпроси. А участието на премиера Борисов в Скопие за почитането на паметта на депортираните евреи в лагерите на смъртта показа, че този договор не е само на хартия“, каза министър Църнадак. Захариева подкрепи думите му с факта, че след подписването на договора стокообменът между двете държави се увеличи с 11%, а туристите – с 10%.

В края на срещата министрите на външните работи на шестте държави от Западните Балкани приеха обща декларация, в която благодарят на вицепремиера Захариева, на Българското председателство на Съвета на ЕС, на Европейската комисия, на британското правителство и на организационния комитет на срещата на Берлинския процес в Лондон през юли за техния принос за интеграцията на региона.

“Приветстваме позитивното политическо послание на Европейския съюз и даването на открита перспектива, за да се придвижим напред по своя път на база на собствените си заслуги. Оставаме решени да продължим да засилваме регионалното сътрудничество”, се казва в документа.

“Това е първата среща на външни министри на Западните Балкани, на която България е поканена. Всички, включително представителите на ЕК, благодариха на България, че е върнала фокуса върху региона и неговата перспектива, и че сега е дошъл моментът да постигнем конкретни неща. Не само ни трябва политическа ангажираност, но и конкретни проекти, които хората да усетят, да пипнат, да видят.

Пътищата водят и до близост между хората”, обобщи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на впечатленията си от срещата в Сараево пред българските медии на форума.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1541 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2018.03.18 | 18:27

19
БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ПРАВИЛИ СВОЯ ИЗБОР ЗА СКАПАНИЯ ТИ ЕС И НАТО МАЛОУМНО ГОВЕДО !! ТОВА Е !!!!!

2018.03.18 | 18:26

18
Дрън , дрън !!!!!

2018.03.18 | 18:26

17
Бързо забравихте какво ви каза Орбан за Западните Балкани !

2018.03.18 | 18:26

16
скапана очилата костенурка
дуци

2018.03.18 | 18:25

15
ТАЯ ПА ЗА КВА СЕ МИСЛИ ,МОЖЕ САМО СЕЛФИТА ДА ПРАВИ
Западен Балкан

2018.03.18 | 18:25

14
ти ли ще ме учиш ма?!
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.03.18 | 18:25

13
БРАВО НА ЗАХАРИЕВА ВСИЧКИ ИСКАТ НАТО И ЕС И НИКОЙ руска миризлива КОЧИНА
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.03.18 | 18:25

12
БРАВО НА ЗАХАРИЕВА ВСИЧКИ ИСКАТ НАТО И ЕС И НИКОЙ руска миризлива КОЧИНА
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.03.18 | 18:25

11
БРАВО НА ЗАХАРИЕВА ВСИЧКИ ИСКАТ НАТО И ЕС И НИКОЙ руска миризлива КОЧИНА
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.03.18 | 18:25

10
БРАВО НА ЗАХАРИЕВА ВСИЧКИ ИСКАТ НАТО И ЕС И НИКОЙ руска миризлива КОЧИНА

Добави коментар

Водещи новини