Български и чужди учени работят по модел, свързан със сложни ДНК увреждания

  • 16 март 2018 14:07

  • 843
  • 0
Български и чужди учени работят по модел, свързан със сложни ДНК увреждания
© Pixabay

Международен екип от изследователи от Института по молекулярна биология към БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Института Макс Планк по молекулярна клетъчна биология и генетика, от Биотехнологичния център и Медицинския факултет на Техническия университет в Дрезден, и от Департамента по математика към Университета на Пенсилвания е създал висококачествен кинетичен модел на динамиката на 70 ключови белтъка, участващи в поправката на ДНК, на местата на сложни ДНК увреждания, съобщават от БАН.

Изследователите са представили своите открития в настоящия брой на престижното международно списание Molecular Cell.

Учените поясняват, че през целия живот на човека ДНК непрекъснато претърпява увреждания в резултат на множество външни и вътрешни фактори и трябва да бъде незабавно "поправяна", за да се предотврати настъпването на мутации, геномна нестабилност и развитието на ракови заболявания. Различните видове увреждания, настъпващи в ДНК, се поправят от голям брой белтъци. Как се постига това от клетката все още е недобре разбрано поради сложността и бързата динамика на процеса. Този въпрос е особено важен, тъй като много противоракови лекарства или увреждат ДНК, или потискат функцията на определени белтъци, участващи в поправката й.

Систематичното проучване на въздействието на такива лекарства върху цялостната координация на процеса на поправка може да доведе до нови открития за механизмите им на действие, да предложи нови приложения или да загатне възможни странични ефекти, посочват учените.

Последвайте канала на

БТА
843 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини