МЗХ предлага задължителни застраховки за земеделци, свързани с природни бедствия

  • 16 март 2018 14:18

  • 1913
  • 2
МЗХ предлага задължителни застраховки за земеделци, свързани с природни бедствия
© Gettyimages

Министерството на земеделието предлага за обществено обсъждане проект на Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Предложението е публикувано на портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Природни бедствия и неблагоприятни климатични и други събития в земеделието по смисъла на предложения проект са значителното нарушаване на нормалното функциониране на земеделските стопанства, предизвикано от градушка, наводнение, суша, пожар и измръзване на земеделски култури, водещо до съществени негативни последици за селското стопанство.

За осъществяване на посочената по-горе цел се предвижда преобразуване на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в държавно предприятие по реда на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон.

Дейността на държавното предприятие се предвижда да се финансира от: средства от държавния бюджет; задължителни вноски от земеделските стопани; задължителни вноски от застрахователните компании; дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица; приходи от услуги и дейности и други.

Предвижда се земеделските стопани да заплащат ежегодни задължителни вноски за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието за обработваема (орна) земя и трайни насаждения.

От обхвата на задължените лица се изключват собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади. Застрахователните компании, които предлагат застраховки по класове "Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства)", "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", също ще заплащат задължителна вноска за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Държавното предприятие ще извършва разходи за: увеличаване обхвата на въздействие на градовата защита - изграждане и подобряване на съществуващи радарни станции, ракетни площадки; развитие на самолетен способ за градозащита и други; разходи за ракети; извършване на непрекъснато 24-часово радарно измерване на количеството и интензивността на валежите; изграждане на системи за ранно предупреждение и прогнози за превенция от наводнения; изграждане и подобряване на съществуващи отводнителни системи и съоръжения чрез инвестиране в по-ефективни съоръжения - помпени станции, отводнителни канали и други; развитие на способ за изваляване на потенциално дъждовни облаци; изграждане на системи за наблюдение и предупреждение от пожари; както и изграждане на системи за ранно предупреждение за опасност от измръзване, слани и мраз.

Консултациите по проектозакона ще продължат до 15 април.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1913 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.28 | 15:52

2
А при бедствие как Нинова ще плаче за народа?

2018.03.18 | 19:09

1
и защо са ми чиновници назначени да чешат коня по цял ден , имаме си милиционери , имаме си пожарна , имаме си гражданска защита ,имаме си служители , които се справят много добре с тая работа

Добави коментар

Водещи новини