Вижте колко усилия са нужни за обучението на един планински водач

  • 16 март 2018 11:40

  • 3271
  • 1
Вижте колко усилия са нужни за обучението на един планински водач
© Национално училище за планински водачи

Иван Мутафов, най – добрият алпинист сред художниците, човекът, който носи планината в сърцето си, съмишленикът на големия  Минко Занковски, разказа пред Novini.bg  с колко трудности се сблъсква различното СУ "Васил Левски", за да обучи децата да бъдат планински водачи.

Първият проблем, разказа ни Мутафов, дошъл още преди основаването на училището. За да съществува то, първо е трябвало да бъде утвърдена професията „планински водач“. След това дошли пък проблемите с изучаването на професионалните предмети, защото е било нужно да се изготвят специални програми, които е трябвало да бъдат представени и одобрени от МОН.

След като преминали тези пречки, дошъл и въпросът с учителите. За щастие обаче, тук не са срещнали големи проблеми, защото Мутафов и Занковски са познавали всички, които се занимават с планинарство и алпинизъм.

Днес Мутафов признава, че в училището има много добри условия за обучение на децата, въпреки финансовите трудности, които срещат. „Справяме се, трудно е, но намираме парични средства“, сподели той и заяви, че Община Троян винаги подкрепя и помага максимално на училището.

"Лошото обаче е, че МОН е шапката на това различно училище", добави Иван Мутафов. „Съответно трябва да спазваме всички изисквания на министерството за средните училища, но ние сме едно специално училище. Би трябвало да бъдем със специален статут“, поясни той и даде пример за един много голям за тях проблем: „ СУ „Васил Левски“ се различава от едно обикновено училище, защото в него се изучават специални предмети, свързани с планинарството и те изискват специфично обучение. За да си провеждам практическите занятия, трябва да се съобразявам с много неща, които изисква министерството. Аз трябва винаги да изисквам специални разрешения за транспорт всеки месец. Затова трябва предварително да се предвиждат практиките и да се изготвят един куп документи. Тези документи трябва да бъдат одобрени и от Инспектората на образованието. Законът изисква всичко това и така ние сме изправени пред проблема да се справяме с една огромна бюрократична бумащина. Ако обаче това училище мине към друго министерство, ще отпаднат много подобни проблеми и ние ще можем да си провеждаме обученията по-лесно, според изискванията на другата институция. Затова искаме да сме национално училище и дори занимаваме много хора, и депутати с този ни проблем. Ако искаме да запазим това училище, ние наистина, по мое мнение, трябва да минем към Министерство на младежта и спорта“.

Другият проблем, за който Мутафов разказа, е свързан с организирането на практически занятия в планини в чужбина. „Всяка година ние излизаме в чужбина. Но за да го направим това, от две години насам има разпоредба, която изисква наемането на туристическа агенция. И тук е парадоксът, защото ние произвеждаме кадри точно за такива агенции и се налага да правя целият график, по който да се движи туристическата агенция“, заяви той.

Иван Мутафов призна и за един наистина голям  проблем, чието решение, за съжаление, не зависи от училището – разбирането и културата на родителите. “Природата е здраве“, напомни в края на разговора той.

Последвайте канала на

Novini.bg
3271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.16 | 19:45

1
А колко се учи за седесарска кypва? И аз искам като Надка.

Добави коментар

Водещи новини