Първите 10 щъркела се върнаха в пловдивското село Белозем

  • 16 март 2018 06:50

  • 3011
  • 1
Първите 10 щъркела се върнаха в пловдивското село Белозем
© Pixabay

Първите пет двойки щъркели се върнаха и заеха старите си гнезда на училището в пловдивското село Белозем.

Първият предвестник на пролетта е кацнал още на 3 март, което донякъде разочаровало децата, които е трябвало да свалят мартеничките си още на втория ден.

От 2005 година селото е част от голямото европейско семейство "Европейско село на белия щъркел", награда, която се дава от германската фондация "Европейско природно наследство" (Euronatur), на села, които оказват особено големи и постоянни грижи за опазването на белите щъркели в тях.

От 1994 година до 2015 г. с тази титла са удостоени 14 населени места в Европа.

"Никой не може да каже откога в Белозем има щъркели и най-вероятно е от векове", разказа за БТА кметът на селото Иван Тачев. Според него причината е ясна - от векове основен поминък на населението е оризопроизводството, отглеждано във вода, в която пък има много храна за дългокраките птици.

Първите запазени официални данни за щъркели в селото са от началото на миналия век и се съхраняват в Историческия музей в Пазарджик, допълва Тачев. По думите информацията гласи, че "На голямото, "орлово" дърво в Герен кория край село Герен /старото име на Белозем/ е имало над 20 щъркелови гнезда". Дървото е било толкова голямо, че няколко души са били необходими, за да обгърнат ствола му и се е виждало от Бунарджика в Пловдив, допълва кметът. За сравнение той посочи, че сега на покрива на училището има 23 гнезда. За съжаление, допълва той, малко след Първата световна война дървото е отрязано.

Днес щъркелът гнезди на високи места, а заради урбанизацията високи дървета няма и той гради дома си на покривите на високите сгради. Миналата година в Белозем е имало 46 двойки щъркели. От десетки години, едва миналата, за първи път млада птица е направила гнездо на дърво, което се намира в двора на училището.

През 2017 г. две от белоземските птици са били проследени с JPS. Едната се е върнала, след като е изминала 8 000 км в едната посока. Другата обаче е загинала в Сирия до някакво хвостохранилище.

Белозем е част от голяма мрежа на селищата в Европа, в които гнездят много бели щъркели и тя се нарича Евронатур. Всяка година организацията провежда фестивали, посветени на белите птици, като домакинството е на ротационен принцип. Тази година всички ще гостуват в Швейцария, а Белозем бе домакин през 2012 година.

С 30 000 лева, осигурени по проект съвместно със Зелени Балкани и община Раковски, е направена влажна ливада, хабитат на птиците, в процес на реализация е влажно пасище, което обаче няма да бъде заливано с вода, разказва още Иван Тачев.

По думите му в селото са усвоени около 200 000 евро по различни проекти и програми в защита на щъркелите. Имат си щъркелов парк с наблюдателна кула, пейки за почивка, информационен център за белите птици, платформи на покрива на училището, които са изградени както заради безопасността на птиците, но и за опазването на самата сграда.

Тук, в Белозем важи и поговорката, че там където има щъркели има и много деца. Дал Господ, подчертава кметът и допълва, че новата детска ясла, която е със 17 места, вече е тясна.

Последвайте канала на

БТА
3011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един

2018.03.16 | 12:18

1
хубаво село с хубави хора :)

Добави коментар

Водещи новини