Започва изготвянето на предпроектно проучване за газовия хъб "Балкан"

  • 15 март 2018 15:06

  • 1379
  • 2
Започва изготвянето на предпроектно проучване за газовия хъб "Балкан"
© Министерство на енергетиката

Продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на европейския газоразпределителен център "Балкан", който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по „Булгартрансгаз“ ЕАД и избраният консорциум подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“. Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, ще даде възможност за финализиране на регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

Припомняме, че миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания днес договор е в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.15 | 17:44

2
А ГАЗ ЗА ГАЗОВИЯ ВИ ХЪБ?

2018.03.15 | 17:42

1
Бърже действайте, докато не са дошли пак тримата сенатори от говедария или други от запада и да спрат и тоя жизненоважен за България проект!!! Глътка въздух не ни дават да си поемеме.

Добави коментар

Водещи новини