Готов е проектът за Общ градоустройствен план на община Плевен

  • 15 март 2018 13:56

  • 1138
  • 0
Готов е проектът за Общ градоустройствен план на община Плевен
©

Готов е проектът за Общ градоустройствен план на община Плевен. Той бе представен за обществено обсъждане и предстои да влезе в Общинския съвет, съобщи председателят на съвета Мартин Митев.

Той уточни, че необходимостта от актуален устройствен план се обосновава от изисквания, заложени в условията за финансиране по линия на националните оперативни програми и други финансови инструменти.

Едно от основните изисквания за ползване на ресурсите по финансовия инструмент JESSICA /Съвместно европейско подпомагане за устойчиво развитие на градските ареали/ е наличие на актуален общ устройствен план, посочи Митев. По думите му аналогични изисквания има за проектите по ОП "Регионално развитие" и други.

В готовия проект е записано, че в края на 2016 г. населението на страната възлиза на 7 101 859 души, в област Плевен живеят 248 138 души, а община Плевен е с население 122 181 души. В документа се изтъква, че почти 2 от всеки 5 жилища в общината ще надхвърлят 80-годишен експлоатационен срок по време на действието на плана.

Проблемът е налице и при сградния фонд и на детските градини в селата, за част от сградите на социалната инфраструктура, които са в лошо състояние. Като регионални проблеми е посочено, че до една четвърт от жилищата са необитавани, има изоставени животновъдни комплекси, недобре стопанисвани производствени територии, липса на основни инженерни мрежи като канализация и други.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини