Пушачите са с увеличен риск от загуба на слуха

  • 15 март 2018 13:25

  • 1089
  • 0
Пушачите са с увеличен риск от загуба на слуха
© Pixabay

Пушачите са с 60 на сто по-голям риск от загуба на слуха в сравнение с хората, които никога не са пушили, сочат резултатите от 8-годишно японско изследване, цитирани от ЮПИ.

Отказването от цигарите може да намали този риск. Пушенето има категоричен ефект върху риска от загуба на слуха за сегашните, бившите пушачи и хората, които никога не са пушили.

Друго проучване в Япония показа, че около 10 на сто от работниците на 40-79-годишна възраст не чуват звуци с честота 1 или 4 килохерца, а около 20 на сто от населението са пушачи.

"Доколкото ни е известно, изследването ни е най-широкомащабното, що се отнася до връзката между пушенето и загубата на слуха", заявиха авторите му. "Отказването от цигарите отстранява по-големия риск от загуба на слуха дори сред онези, които отскоро са преустановили пушенето."

Изследването обхванало 50 195-ма работници на възраст между 20 и 64 години, които в началото му не страдали от загуба на слуха. В рамките на изследването 3532-ма участници развили високочестотна загуба на слуха, а други 1575-ма - нискочестотна загуба на слуха. Било установено, че за пушачите има с 60 на сто по-голям риск от високочестотна загуба на слуха и с 20 на сто по-висок риск от нискочестотна загуба на слуха. За бившите пушачи рискът намалява след време. Те все пак са с 20 на сто по-голям риск от високочестотна загуба на слуха, но за тях рискът от нискочестотна загуба не е увеличен. Констатирано било намаляване на риска от загуба на слуха дори за онези, които са отказали цигарите преди по-малко от 5 години. Рискът от високочестотна и нискочестотна загуба на слуха бил повлиян и от броя на изпушените цигари дневно.

"Получените резултати показват, че пушенето е независим рисков фактор за загуба на слуха", заяви д-р Хуанхуан Ху от Японския национален център за глобално здраве и медицина.

Последвайте канала на

БТА
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини