Министър Емил Караниколов се срещна с италиански предприемачи

  • 15 март 2018 11:05

  • 1233
  • 2
Министър Емил Караниколов се срещна с италиански предприемачи
© Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в се срещна с италиански фирми готови да инвестират у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От българска страна на срещата са присъствали Н. ПР. Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, търговско-икономическият ни съветник в Рим Андрияна Колева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, както и експерти от Министрество на икономиката. Италианската страна е била представена от предприемачи и фирми, които работят в областта на военната индустрия, енергетиката, автомобилостроенето, производството на медицинска техника, консултантски услуги и др.

В рамките на срещата министър Караниколов е запознал италианските предприемачи с възможностите за инвестиции в България, като е акцентирал на ниските данъчни и оперативни разходи, насърчителните мерки за големи проекти и действията за намаляване на административната тежест. Той е подчертал, че отдава приоритетно значение на разширяването и задълбочаването на добрите търговско-икономически отношения с Италия.

"Усилията на правителството в сферата на икономиката са насочени към икономически растеж, намаляване на административната тежест за бизнеса и привличане на нови инвестиции, чрез подкрепа за развитието на Индустриалните зони", казал Караниколов.

Министърът е изтъкнал, че в началото на тази година са приети два важни закона, които вече са в сила. "Това са Законът срещу корупцията, който е съобразен с всички европейски директиви и е направен с цел да защити инвеститорите, както и Законът за концесиите, който обединява публично-частното партньорство и създава условия за сформирането на съвместни дружества между българската държава и потенциални инвеститори", коментирал той.

Икономическият министър е очертал няколко основни приоритета, за които работи Министерство на икономиката. Сред тях, освен е облекчаването на административната тежест и развитието на Индустриални зони, са повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия, засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол и подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

Министър Караниколов изтъкнал пред италианските фирми, че предлаганите от България насърчителни мерки са конкурентни на тези, от които инвеститорите могат да се възползват в държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)и дават възможност за приоритетно разглеждане на България като инвестиционна дестинация от потенциалните инвеститори.

Италианските предприемачи са благодарили за предоставената информация и изразили увереност, че в най-скоро време очакват разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1233 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.15 | 11:33

2
Министерствата са държавни институции не организации за лобиране, търсене на инвеститори и използване на държавен статут за комерсиални цели.

2018.03.15 | 11:32

1
ЩЕ МУ СЕ РАЗЧЕКНЕ УСТАТА НА ЕМИЛЧО ОТ ЛАКОМИЯ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини