Руски вестник намекна за промени в страната след случая Скрипал

  • 15 март 2018 11:01

  • 4177
  • 10
Руски вестник намекна за промени в страната след случая Скрипал
© gettyimages (архив)

Развитието на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал е водеща тема и за руските вестници.

В. "Независимая газета" се пита защо в своя "твърд отговор" на покушението срещу двойния агент и дъщеря му премиерът на Великобритания Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е казала, че ще гони 23 руски дипломати, а не 25 или 50 например. А навремето се е случвало Лондон да гони и 105 руски дипломати, отбелязва вестникът в коментара си под заглавие "В борбата с Русия няма новаци" - намек за нервнопаралитичното вещество "Новичок" (новак), използвано при покушението на 4 март в Солсбъри.

На фона на обвиненията към Русия никой не чу призивите на лидера на опозицията Джереми Корбин към правителството да действа въз основа на ясни доказателство. А в резултат новата Желязна лейди, тоест Мей, обвини опозиционния лидер във всички смъртни грехове, констатира изданието. По мнението на експерти по химически оръжия, цитирани от "Независимая газета", британските власти прекалено бързо са установили с какво са били отровени Скрипал и дъщеря му Юлия. Според експертите какъв е видът на отровата е можело да се разбере едва след няколко дни или даже седмица. Появяват се все повече и повече мъгляви версии, но трезвите хора в западните елити си казват, че не е възможно Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да е заповядал ликвидирането на двоен агент в навечерието на световното първенство по футбол в Русия. А други отговарят на това, че пък е възможно Путин да е загубил контрол върху службите и те на своя глава да ликвидират предатели, пише вестникът.

В заключение "Независимая газета" привежда думи на виден член на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), че "Шерлок Холмс се обръща в гроба" заради произнесената присъда и изпълнената екзекуция срещу Русия без съд и разследване, без мотив и доказателства.

Официозът "Росийская газета" цитира руския посланик в Европейския съюз Владимир Чижов, според когото мнозина журналисти погрешно тълкуват изявлението на Доналд Туск от Хелзинки. Там председателят на Европейския съвет заяви готовност да включи темата Скрипал в дневния ред на срещата на върха на ЕС. "Заседанието на Европейския съвет ще се състои след повече от седмица и дотогава по река Темза ще изтече много вода. Както и по река Москва, която може да отнесе група сътрудници на британското посолство", казал Чижов. Според него някои реплики на отделни висши чиновници в ЕС, на които тези дни се позовават журналистите, не бива да се възприемат като официална позиция.

В анализа си за възникналата ситуация "Комерсант" установява, че Москва се нуждае от нов нестандартен подход за излизането от нея. Освен традиционния още от съветско време отговор за разюздана антируска кампания, бъдещи ответни мерки и така нататък главният въпрос сега е дали е било възможно да се избегне тези поредна конфронтация с една важна западна страна.

Извършено бе нападение срещу британски граждани, пострадаха и други хора, а оръдието на престъплението е с руски произход, припомня вестникът и подчертава, че Москва не е проявила уважение със заетата позиция: "Това си е ваша работа. Вие доказвайте?". По дипломатически канали все пак руснаците обясниха тихичко, че газът не е наш, че Скрипал не е интересен, защото не е заплаха, а и защо да се прави такова нещо преди президентските избори, значи това явно е провокация.

Само че на Запад, продължава вестникът, хората са свикнали политиката да бъде само и единствено публична, тоест всичко да се обявява на всеослушание. Но ние в Русия не сме свикнали с това, отбелязва изданието.

Позицията на Русия е разбираема, пише анализаторът на "Комерсант". Трябва да изглеждаме твърди в очите на гражданите, да не ни обвинят, че се огъваме. А и перспективата за международна изолация също не е приятна и е много по-страшна от това да не би някой да си помисли нещо неправилно. Можеше да се направи опит от смекчаване на последиците и да не се стига до твърда конфронтация, например да се извърши собствено открито разследване, да се излъчи по федералните канали, че сме унищожили всичкия "Новичок", че може той да е попаднал в Европа от другаде, малко ли складове имаше в постсъветското пространство, допълва коментаторът.

Може би резултатът щеше да бъде друг, но не се получи и сега е късно. На първо място загубихме в информационната война и сега ще трябва да сърбаме надробеното, заключава "Комерсант" и намеква, че се назрели промени "по вертикала" в Русия и то не само в отношенията със Запада.

Последвайте канала на

БТА
4177 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ЗАДУНАЙСКИ РОБ

2018.03.18 | 17:39

10
ИСКАМЕ СИ СЕ СЕ СЕ РЕ. КРЕМЪЛСКОТО СЕ СЕ СЕ РЕ У НАС. НАЙ НИ Е ДОБРЕ С КРЕМЪЛСКОТО СЕ СЕ СЕ РЕ. *** ПАК ДА НИ СБЕРЕ В КРЕМЪЛСКОТО СЕ СЕ СЕ РЕ. *** ВЕЧЕ Е РЕШИЛ. ВОВА,ТИ СИ НАШАТА ОТРОВА. ПЪХАЙ НИ ВЪВ СЕ СЕ СЕ РЕ.ТАМ СЕ МРЕ НАЙ ДОБРЕ. В КРЕМЪЛСКОТО СЕ СЕ СЕ РЕ...
Крум Усаински-Крупник

2018.03.18 | 17:38

9
Цървули!!!Историята се повтаря!!!Демократичният Западен свят начело с Велика Америка,ще смачкат Примитивният Рускенеф,както навремето Рейгън и Тачър смачкаха СССР!!!Ревете продажни рубладжии-дупедавци!!!Краят е близо!!!Краха на Банановата Република без Банани е неизбежен!!!
гост

2018.03.16 | 08:40

2
Крум Усаински-Крупник президент на Русия!Ура и слава!!!!
аз

2018.03.16 | 22:05

4
Всъщност още от нахлуването в Крим и (особено) в други части на Украйна съществува това подозрение - че Путин е изпуснал силовите структури от контрол! И че неговите действия са следствие от това и опит за замазване на положението! Днес, четири години по-късно, изглежда все п
КОЗЯШКИ ТРОЛЕ

2018.03.17 | 12:34

8
ИЗПУСНАЛА СЕ Е МАЙКА ТИ. И МНОГО В МИРИШЕ ТОЗИ САЙТ.
аз

2018.03.16 | 15:02

3
.. по-малко вероятно да си върне контрола върху армията и тайните служби.

2018.03.15 | 21:42

1
Е нямаш ли подозрение, че просто някой ги копира, за да изглежда че са те а?А за Крим е глупост,защото не стана за 1 ден нали?Лесно можеше просто да ги махне оттам всичките "зелени човечета".

2018.03.17 | 12:33

7
Ще видите промените в неделя, след изборите, гадове британски..

2018.03.17 | 00:07

5
диктатора Путин се е погрижил да спечели отново, но дали ще спечели друго не е сигурно...

2018.03.17 | 12:33

6
Англия с бездетна изкуфяла баба, Германия с глупава проарабска баба , също ялова и бивша комсомолка , Франция с едно Микронпедерастче , женено за баба за прикритие ! Тръгнали да се ежат на РУСИЯ и на Путин ??? Ташаци на рояци !

Добави коментар

Водещи новини