Страсти в македонския парламент запали законът за албанския език (видео)

  • 15 март 2018 10:10

  • 1404
  • 1
Страсти в македонския парламент запали законът за албанския език (видео)
© gettyimages (архив)

Македонският парламент едва не се превърна в боксов ринг, коментира сръбското радио Б92.

На инфарктно заседание на органа на законодателната власт вчера за малко да не стигна до сблъсък между бившия премиер и лидер на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и председателя на парламента и водач на албанския Демократичен съюз за интеграция Талаат Джафери. На публикувани кадри как Груевски и негови колеги се приближават към парламентарната трибуна. Той се качва на председателското място и се опитва да изключи микрофона на лидера на парламентаристите. Малко по-късно двамата политици се изправят един и срещу друг и как Груевски хваща за ръката Джафери. Баталните сцени в пленарната зала бяха предотвратени след намесата на квесторите.

Поводът за напрежението бе гласуването на ветото върху Закона за езика, наложено от президента на югозападната ни съседка Георге Иванов. Той се обяви против нормативния акт, който дава статут албанския като втори официален език в страната. Държавният глава в края на януари заяви, че важните въпроси трябва да се решават с гласовете на най-малко 80 от 120-те депутати в Собранието.

Законодателите в сряда след излизането на колегите си от опозицията с 64 гласа "За" и без нито един "Против" и "Въздържал се" дадоха официален статут на родния за около 20% от македонските граждани език.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.16 | 07:22

1
Евроатлантизъма започна да дава резултати

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини