Подготвяли покушение срещу семейството на Реджеп Ердоган

  • 15 март 2018 09:35

  • 2809
  • 2
Подготвяли покушение срещу семейството на Реджеп Ердоган
© Gettyimages

Покушение срещу семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, готвено от кюрдска групировка, е било осуетено от турските власти, пише турският в. "Сабах".

Планът за атентата бил подготвян от групировка, смятана за подизпълнител на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а негова мишена били хора от най-близкото обкръжение на Ердоган.

Плановете станали ясни след разбиването на клетка на Ястреби за свобода на Кюрдистан (ТАК) - поставена извън закона организация, свързана с ПКК. При разследването е установено, че групата готвела покушение срещу синовете на Ердоган Ахмет Бурак Ердоган и Билял Ердоган и срещу зетьовете му - министъра на енергетиката Берат Албайрак и Селчук Байрактар, а така също и срещу Серхат Албайрак, заместник-директор на медийната компания Туркуваз медия, предава БТА.

В иззетите документи е бил разчетен шифър с букви на кирилица, при което били разкрити плановете на терористите да убият близките на Ердоган. "Сабах" посочва, че същата група е отговорна и за атентат през декември 2016 г., при който 46 души бяха убити, а над двеста ранени при две самоубийствени бомбени нападения край стадион Водафон Арена в Истанбул. Именно у сочената като главен организатор на този атентат и ръководна фигура в клетката на ТАК Зозан Кутум са били открити кодираните планове за покушението срещу семейството на президента.

Същата клетка е заподозряна и за други смъртоносни атентати в миналото, пише още "Сабах". Тя се е състояла от 52-ма души. Всички те са задържани с изключение само на петима. При извършените обиски в домовете на заподозрените са били намерени експлозиви, оръжия и други материали, използвани за направата на взривни устройства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2809 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.18 | 03:25

2
Параноятааа, параноята. Така ще е докато е жив.
отново

2018.03.18 | 03:25

1
поздрави от сереуто има.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини