Лондон е блокирал приемането на проекта на Москва за изявление на ООН за отравянето на Скрипал

  • 15 март 2018 09:03

  • 2625
  • 0
Лондон е блокирал приемането на проекта на Москва за изявление на ООН за отравянето на Скрипал
© Novini.bg

Великобритания блокира приемането на предложения от Русия проект за изявление на Съвета за сигурност на ООН по повод отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, заяви постоянното представителство на Москва в ООН, цитирано от ТАСС.

Представителите на Обединеното кралство блокираха предложения от Русия кратък и фактологичен проект за изявление на Съвета, съобщи говорителят на постоянното представителство Фьодор Стржижовски. Според него британската делегация е внесла корекции, изменящи смисъла на документа, който е целял запазването на единството на Съвета за сигурност на ООН.

В руския проект на изявление, предназначено за медиите, се изразява дълбока загриженост "от информацията, че във Великобритания е било използвано предполагаемо нервнопаралитично вещество" и се отправя призив към всички заинтересовани страни да се консултират и сътрудничат при разследването на този въпрос в съответствие със задълженията им според Конвенцията за химическото оръжие. Освен това се изразява подкрепа за изпълнението на тази конвенция и необходимостта да бъде построен свят без химически оръжия.

Стржижовски заяви също, че САЩ са блокирали предложения от Русия и Китай проект за изявление на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на уреждането на конфликта на Корейския полуостров. Американската страна е решила да прекрати работата си по руско-китайската инициатива без каквито и да било обсъждания. Това "предизвиква въпроси за истинските намерения на Вашингтон в контекста на отбелязаното затопляне на междукорейските отношения", добави говорителят. Той подчерта, че проектът на Москва и Пекин е имал за цел да се подкрепи напредъка към решаването на конфликта.

Последвайте канала на

БТА
2625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини