Инициативен комитет ще работи върху нов идеен проект за възстановяване на пернишката крепост

  • 14 март 2018 21:41

  • 2899
  • 1
Инициативен комитет ще работи върху нов идеен проект за възстановяване на пернишката крепост
© Уикипедия

Да бъде създаден инициативен комитет, който да работи за връщане славата на пернишката крепост, бе решено на дискусия за миналото, настоящето и бъдещето на твърдината. Структурата ще бъде учредена с широка обществена подкрепа и в нея ще участват известни български историци, интелектуалци и хора, ангажирани към историята на града.

Настоящата възстановка е несполучлива, заяви доц. Георги Николов - заместник-декан на Историческия факултет в СУ "Климент Охридски". По думите му тя е свръх модернистична и влиза в разрез със самия обект. Възстановката не отговаря на характерния за пернишкото средновековие градеж, а по-скоро прилича на строеното в Плиска и Велики Преслав, каза доц. Николов.

Според него е необходимо да се изготви нов идеен проект, който да бъде съгласуван с обществеността, ръководството на общината и Регионалния исторически музей.

Заместник-кметът Севделина Ковачева посочи, че днешната дискусия е само първата стъпка от поредица от инициативи, които предстоят за превръщането на твърдината в атрактивен туристически обект.

В дискусията участваха и проф. Тотко Стоянов - специалист по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова - специалист по археология, проф. Надя Манолова - специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов - специалист по средновековна история.

Последвайте канала на

БТА
2899 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ххх

2018.03.15 | 08:56

1
Сега перничани си имат ЛЕГО-крепост хаха

Добави коментар

Водещи новини