Съветът по съдебна реформа е оценил напредъка по Законопроекта за детското правосъдие

  • 14 март 2018 19:33

  • 1592
  • 0
Съветът по съдебна реформа е оценил напредъка по Законопроекта за детското правосъдие
© Министерство на правосъдието

Членовете на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система са дали на заседанието си днес висока оценка на изготвения от Министерството на правосъдието анализ на постъпилите предложения и бележки по текстовете от консултационния документ на проекта на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица. Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Очертани са основните въпроси, по които работната група следва да даде отговор, като се държи сметка за анализа на предварителната оценка. По въпроса дали малолетните лица да бъдат включени в обхвата на законопроекта в около 65 процента (около 55 броя) от получените становища се застъпва позиция за включване на малолетните лица в обхвата на законопроекта.

Останалите 35 процента (около 29 броя) са против включването им, като настояват по отношение на тях да се прилагат мерките по Закона за закрила на детето.

По отношение към кой орган да бъде новата структура /Националната служба за възпитателна подкрепа/ в около 60 процента (около 51 броя) от получените становища е застъпено мнение, че новата структура следва да остане към Министерския съвет, а 40 процента (около 34 броя) смятат, че трябва да е към министъра на правосъдието.

По въпроса кои органи да налагат възпитателни мерки в 50 процента (около 40 броя) от получените становища се поддържа тезата мерките да бъдат налагани от специализиран състав на районен съд, а в останалите 50 процента (около 40 броя) това становище не се подкрепя.

От МП припомнят, че на 20 април се организира международна конференция, на която ще бъдат поканени водещи специалисти в областта на детското правосъдие, за да се чуе как се прилага то в отделните държави в общността. Председателстващият съвета министър Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 изрази увереност, че до тогава ще се постигне повече категоричност по темата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини