Проверен е сигнал за замърсяване на язовир "Шумен"

  • 14 март 2018 17:18

  • 795
  • 0
Проверен е сигнал за замърсяване на язовир "Шумен"
©

Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен, на Басейновата дирекция /БД/ "Черноморски район" и на Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда вчера са извършили проверка по сигнал за заустване в язовир "Шумен" на отпадъчни води с тъмно син до виолетов цвят, наблюдавани на 11 март.

Това съобщиха днес от екоинспекцията. При проверката на дъждовната канализация, заустена в дерето и преминаваща зад хотел в района, не е установено изтичане на оцветени води. Водата в дерето е била без цвят, с лека опалесценция и специфичен мирис. При извършен оглед на язовира е констатирано, че в него няма оцветени води. Проверена е и дъждовната канализация на предприятие. В крайната й канализационна шахта е установено наличие на дъждовни води, които не са съдържали производствени води. Проверена е и шахта, която по информация от предприятието е била предназначена да обслужва битово-фекалните води от дружеството. Там е установено наличие на оцветени в син цвят води, отбелязват от екоинспекцията.

По искане на БД "Черноморски район" са взети две водни проби - от точката на заустване в дерето и от 50 метра от точката на вливане на потока със замърсени води от дерето в язовира. Пробите ще бъдат изследвани различни показатели, а резултатите ще бъдат оповестени след като се направят всички анализи, уточняват от РИОСВ - Шумен, цитирани от БТА.

Съставени са протоколи от РИОСВ - Шумен и БД "Черноморски район". Регионалната екоинспекция е дала за изпълнения предписания, сред които - за пречистване на производствените отпадъчни води преди да постъпят в градската пречиствателна станция за отпадъчни води, допълват от екоинспекцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини