Страхил Делийски: Вижда се краят на Обединените патриоти (аудио)

  • 14 март 2018 14:25

  • 8425
  • 7
Страхил Делийски: Вижда се краят на Обединените патриоти (аудио)
© Фейсбук

Това не е първият случай, в който Ердоган говори по този начин, каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски по повод думите на турския президент, че Кърджали е в душевните граници на Турция.

Дали това е предназначено за външнополитически или за вътрешнополитически цели, дали въобще говори на българската държава или по-скоро на турското население, което живее в България, това са допълнителни въпроси, но това поведение става симптоматично, още повече в контекста на демонстрацията на близки отношения на Ердоган и Борисов. Изглежда наистина странно. Най-малкото очаквам подобен тип поведение да бъде отчетено от страна на българския министър-председател в рамките на неговия ангажимент за медииране по оста Европа-Турция. Как това ще бъде направено, е друг въпрос, но нещо трябва да се направи в случая – нещо повече от официално изявление на външно министерство, заяви Делийски.

Според него темата със скандала с руския патриарх Кирил е била малко преекспонирана. Но достатъчно показателно беше това преекспониране за продължаващото емоционализиране на взаимоотношенията България-Русия както от страна на т.нар. русофили, така и от страна на т.нар. русофоби. Освен да служи като поредната разделителна линия в българското общество, аз не мисля че подобен тип разговори имат някакво политическо значение. Те нямат абсолютно никакво отношение към настоящите проблеми на България и на българското общество. Мястото на църквата ми се струва, че не е в политиката, въпреки че консервативната политическата доктрина на Русия придава сериозно значение на православната църква по отношение на реализирането на националните интереси на руската държава. Мисля, че е дошло времето малко по-рационално да приемаме тези отношения, посочи политическият анализатор.

Той коментира и квалификациите на вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 към руския патриарх, които предизвикаха противоречия в Обединените патриоти. Проявите на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 отдавна са минали каквито и да е граници не просто на обикновеното приличие, но и на всякаква нормалност като политическо поведение. Въпросът е докога министър-председателят ще толерира подобен тип поведение. Вече няколко пъти Министерски съвет се разграничава от позиции на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, което абсолютно нищо не значи. Как се разграничаваш, като той продължава да бъде вицепремиер, заяви Страхил Делийски.

Струва ми се, че в патриотичната коалиция вървят центробежни процеси, които свързвам със споделеното усещане на лидерите на Обединените патриоти, че времето им във властта лека-полека изтича. Именно властта беше онази спойка на интересите на лидерите, която дълго време минимизираше противоречията. Струва ми се, че проектът Обединени патриоти изчерпа своя политически смисъл. Вижда се краят на този политически проект и според мен това е основната причина за все по-видимата непоносимост на лидерите. В момента големият залог е кой от тримата лидери ще излезе с най-малки поражения от ситуацията, в която се намират, заяви политологът.

По думите му всичко случило се около проблема със сделката за ЧЕЗ е еманация на това как функционира политическата система в България. Покрай този случай видяхме най-грозното лице на българската политическа система, каза още пред Novini.bg Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8425 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.03.19 | 19:55

7
Да ще дойде миризливия турчин да отцепи от третата римско-масонска империя парче. Няма нужда въобще да.се реагира даже глад а кокошка просо сънува.

2018.03.19 | 19:54

6
Стефан Стефанов, кое му е правилното на симеонов? Я да се изрепчи на ердоган, да го видим колко е патриот? крие се сега като шушумига, а?

2018.03.19 | 19:54

5
Симеонов за пореден път показа, че води антибългарска политика!
ВАЛЕРИ президент !!! ПУНДЮ радев във СИБИР !!!!!!

2018.03.19 | 19:54

4
ВАЛЕРИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ - волен руска продажна курва
Ха ха ха

2018.03.19 | 19:54

3
С патриоти като Валерката не ти трябват врагове!

2018.03.19 | 19:54

2
ЧЕРВЕНИТЕ ПОРОВЕ С НАПРАЗНИ НАДЕЖДИ
ала бала

2018.03.15 | 16:07

1
Има про-путинови про-ердоганови про-ДПС/Пеевски изобщо всякакви други но не и пробългарска медии. Cоц- и политолози в тая страна бол,един говори едно друг друго, после обратното ,зависи кой плаща...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини