Президентът Родриго Дутерте изтегли Филипините от договора за Международния наказателен съд

  • 14 март 2018 11:25

  • 2106
  • 3
Президентът Родриго Дутерте изтегли Филипините от договора за Международния наказателен съд
© Getty Images/Guliver

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви днес, че отменя ратификацията на основополагащия договор за Международния наказателен съд (МНС), който по думите му се използва като "политическо оръжие" срещу него и страната му, предаде ДПА.

Дутерте каза, че той и неговото правителство са обект на "необосновани, безпрецедентни и възмутителни" атаки и че представители на ООН се опитват да го опишат като "жесток и безсърдечен нарушител на човешките права, която вероятно е причинил хиляди незаконни убийства". Според филипинския президент специален прокурор от МНС в нарушение на процедурната и конституционна презумпция за невинност "прибързано" е обявила началото на досъдебно проучване на твърденията за хиляди убийства в кампанията му срещу нелегалното разпространение на наркотици.

Обявеното през февруари досъдебно производства е по жалба от април 2017 г. на филипински адвокат, който обвинява Дутерте и 11 други висши чиновници в масови убийства на заподозрени в престъпления, свързани с наркотици. По данни на "Хюман райтс уоч" след 30 юли 2016 г., когато Дутерте поема властта, филипинските сили за сигурност и правителствени наемници са избили до 13 хиляди човека. Полицията твърди, че са бил ликвидирани 4100 трафиканти на дрога и наркомани, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2106 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kaval

2018.03.20 | 07:07

3
Поредният откачалник, мечатещ да става диктатор. От това поколение родено около втората световна само ненормлници и психопати излизат.

2018.03.15 | 00:21

1
абе тоя е китка, не е като шмеркелица - най-големия диктатор на съвремието.
БРАВО

2018.03.20 | 07:07

2
ОЩЕ ЕДНА ДЪРЖАВА СЕ ОПЪЛЧИ НА ГАДНИТЕ ЧИГУТИ.

Добави коментар

Водещи новини