Сенаторът Джон Маккейн изрази безпокойство от избора на Доналд Тръмп за шеф на ЦРУ

  • 14 март 2018 06:58

  • 1816
  • 4
Сенаторът Джон Маккейн изрази безпокойство от избора на Доналд Тръмп за шеф на ЦРУ
© Getty Images/Guliver

Председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Джон Маккейн вчера изрази безпокойство от избора на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за шеф на Централното разузнавателно управление /ЦРУ/, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

По-рано вчера Тръмп обяви в Туитър, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и го заменя с досегашния директор на ЦРУ Майк Помпейо. На мястото на Помпейо Тръмп предложи досегашния заместник-директор на ЦРУ Джина Хаспъл.

Влиятелният републиканец заяви, че Сенатът на САЩ ще поиска от Джина Хаспъл, при утвърждаването на кандидатурата й, да обясни "същността и мащаба" на участието си в програмата за разпити на управлението.

Изтезанията на задържани, намиращи се в американски затвори, беше "една от най-печалните глави в американската история" през последното десетилетия, заяви Маккейн. Той изрази увереност, че Сенатът ще изпълни своя дълг и внимателно ще проучи действията и изявленията на Хаспъл относно изтезанията при разпити на заподозрени.

Като заместник-директор на ЦРУ 61-годишната Хаспъл, която е в управлението от 1985 г., не е преминавала през процедура на утвърждаване от Сената, отбелязва АП.

По-рано вчера кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима бивши директори на ЦРУ и други висши фигури, включително бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, предаде Франс прес. Двама сенатори демократи обаче изразиха в писмо до Тръмп резервите си. Според тях заради предишните си дейности Хаспъл не е подходяща за поста.

През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността й за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене, припомня АФП.

По онова време в. "Вашингтон пост" писа, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране. Според вестника Джина Хаспъл била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху много затворници в Тайланд. Адвокати на задържаните предполагаеми членове на Ал Каида искали да получат тези записи, за да ги представят в съда.

Последвайте канала на

БТА
1816 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.03.16 | 08:59

4
Тоя Макейн му личи 10-15 години прекарани в Корейска кална дупка, през Виетнамската.Съвсем се е объркал човека.Най-срамното нещо в САЩ е че са терорист №1,унищожават и подчиняват цели държави.
"демократичните " щати

2018.03.15 | 06:49

3
На ДЕМОКЛИТОР СА ИМАЛИ ТАЕН ЗАТВОР ЗА МЪЧЕНИЯ. КЪДЕ Е ПЕДЕРАСА ДА НИ ОБЯСНИ ЗАЩО СТАВА ТАКА. ИЛИ "ЛОШАТА" РУСИЯ ПАК Е ВИНОВНА.
kaval

2018.03.14 | 19:34

2
Е поне мъчат чуждестранни терористи, а не собственото си население с глад и разредител за утеха.

2018.03.14 | 12:51

1
кви чужди, нали е бил вербуван от ингилизите - значи си е техен.

Добави коментар

Водещи новини