Харесайте facebook страницата ни

Първата шефка ЦРУ е била директор на таен затвор в Тайланд

© gettyimages (архив)

Джина Хаспел, която е първата жена начело на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, е била директор таен американски затвор в Тайланд.

Сведенията за нея са много малко. Според налична информация Джина Чери Хаспел е родена на 1 април 1956 г. и започнала кариерата си в ЦРУ през 1985 г. Данните за първите 15-на години служба на жената също са оскъдни.

Според публикации Хаспел през 2002 г. е била началничка на таен американски затвор в Тайланд, където са били държани двама активисти на световната терористична мрежа "Ал Кайда" Абд ар Рахим ан Нашири и Абу Зубайдана. В наличната информация се съобщава, че много задържани в затвора хора са били измъчвани.

Хаспел през 2005 г. е станала шеф на Центъра за борба срещу тероризма. Според нейния колега Хосе Родригес тя е унищожила видеозаписите с изтезанията.

Името на Джина Хаспел се е появило през 2013 г. в доклад на ЦРУ. Тогавашният директор на службата Джон Бренън я нарекъл ръководител на Отдела за секретни операции по света.

Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на ... към профила предложи жената за зам.-шеф на ЦРУ през февруари 2017 г. Тогава се чуха гласове против кандидатурата на Хаспел заради нейното тъмно минало. Американският президент си затвори ушите за критики и я назначи за заместник на Майк Помпейо.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
(гост)
15.03.2018 | 10:05

Таен затвор в чужда държава, това е хамериканската демокрацийка..

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар