Стартъп екосистемата в България се събра на Sofia Startup Expo 2018

  • 13 март 2018 16:13

  • 1409
  • 0
Стартъп екосистемата в България се събра на Sofia Startup Expo 2018
©

35 фирми-изложители, 7 финансиращи институции, 20 лектори, 10 стартъпа, превърнали се вече в успешен бизнес, 12 лидери, предприемачи, бизнес ангели и визионери участват в Sofia Startup Expo 2018. Първото в България изложение за стартиращи иновативни компании се провежда днес и утре в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк.

Събитието бе открито от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. „Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп еко система. Днешното събитие е поредно доказателство за това“, каза зам.-министър Манолев.

В експозицията на Sofia Startup Expo са представени широка гама от нови технологии, модерни услуги и продукти в различни категории, в т.ч. и с допълнително познание за IoT - интернет на нещата и иновации. Посетителите могат да видят устройство, което е лесно се поставя на всеки тип очила и дава възможност на слепите и хората  със затруднено виждане да се справят сами с дневните  си активности. С него те могат да четат, да разпознават лица, банкноти, продукти и др.

Компания, която разработва безпилотни автомобили показва „трето око“, което помага на шофьора да предотврати  инциденти. Системата предупреждава за опасност от катастрофа с  автомобил, блъскане на пешеходец и или колоездач. На изложението е представена система за управление и регулирате цялостната екосистема в дома или офиса, медицински софтуер за иновативно управление на медицинските кабинети/апаратура и обслужването на пациенти, както и платформа за образователни игри за деца в начална училищна възраст, която развива техните социални умения в конкурентна среда. Сред прототипите и експонатите са още уеб-базирани или мобилни приложения за експортни компании, за контрол на достъпа, одити и онлайн канали за продажба, система за енергиен мониторинг, която следи енергопотреблението в реално време и позволява намаляване на разхода. Представени са стартъпи за създаване на нова визуална реалност, артистичен и събитиен мениджмънт, креативни пространства, културни стартъпи и др.

Всички компании-изложители и представяните от тях проекти можете да видите на www.sofiastartupexpo.eu. Експозицията продължава и утре, а входът свободен.

Последвайте канала на

Novini.bg
1409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини