Няма опасност от наводнения заради преливащи язовири в област Плевен

  • 13 март 2018 13:39

  • 815
  • 0
Няма опасност от наводнения заради преливащи язовири в област Плевен
© Булфото (архив)

Няма опасност от наводнения заради преливащи язовири на територията на област Плевен. Това заяви областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Състоянието на водоемите се намира под наблюдение, дебитът на язовир "Тотлебенов вал" в парк "Кайлъка" намалява, но изпускането на вода от него продължава. Превантивно е предприето изпускане на вода и от язовир "Сини вир". Река Искър има още два метра свободен обем до върха на дигите.

Областният управител обаче е категоричен, че на този етап ситуацията е под контрол, предприети са превантивни мерки за недопускане на наводнения. "Напоителни системи" също осъществяват нужните действия. След намесата на областния управител проблемът с наводнените алеи в парк "Кайлъка" е намерил трайно решение.

От "ВиК"-Плевен са почистили канала в критичната част на парка и са изградили допълнителен, който извежда водата директно в река Тученишка. Веднага след спиране на дъждовете ще се направи ревизия на канализацията в парка от хотел "Кайлъка" до язовирите, тъй като мрежата е стара и вероятно компрометирана. На мястото на изкопания аварийно канал за отводняване на алеите, ще бъде положена тръба с голям диаметър, за да бъде решен трайно проблемът и да не се допускат повече наводнения в парка, уточняват от областната администрация в Плевен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини