Бивш главен секретар на МВР предупреди за сериозни проблеми при частна охрана на населени места (ауд

  • 13 март 2018 12:16

  • 6501
  • 10
Бивш главен секретар на МВР предупреди за сериозни проблеми при частна охрана на населени места (ауд
© Novini.bg (архив)

Вчера и президентът, и главният прокурор атакуваха пред Конституционния съд законовите промени, с които се дава възможност на кметовете да наемат частни фирми за охрана на цели населени места. Основният аргумент и на двамата е, че опазването на обществения ред и на националната сигурност по Конституция са изрични правомощия на държавните органи и е недопустимо да се прехвърлят на частни фирми. Novini.bg се обърна за коментар към бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Наистина този текст е противоконституционен - опазването на обществения ред е задължение на държавните органи. По този начин, по който е формулирана промяната в закона за частната охранителна дейност, имаме отказ на държавата да защитава малките населени места, заяви проф. Радулов.

Отстъпвайки тази дейност на частни структури, държавата създава няколко много сериозни проблема. Единият проблем е свързан с това, че кметовете на малките населени места са в състояние да сключат договор с частна фирма, която да охранява селището, и по този начин да се превърне във физическа сила, която да провежда решенията на същия този кмет. Докато в Закона за МВР ясно е подчертано, че служителите на МВР са девоенизирани и не могат да се месят в политиката по никакъв начин. Когато има избори, МВР и специалните служби съобразно техните закони би трябвало да се явяват гаранти, че изборите са честни. Нищо такова няма в Закона за частната охранителна дейност. Там няма никакви изисквания служителите на частните структури да са деполитизирани, няма никакви изисквания те да се стараят да опазват изборите и всичко да се извършва по закон. Напълно е възможно, когато кметът сключва договори за охрана, тази охранителна фирма по време на избори да работи в негова полза – разбира се, не явно, но ще има всички възможности да върши това, тъй като тя не е свързана със закон, който да й забранява да проявява политически пристрастия, коментира бившият главен секретар на МВР.

Ако направим аналогия с приватизацията, държавата е решила, че може би е лош стопанин и по отношение на сигурността и започва да дава правомощия за това на частни охранителни структури. Това по принцип е генерално сгрешена концепция – не държавата е лош стопанин, а ръководителите на държавата са некадърни мениджъри. Ясно е, че МВР въпреки сериозния бюджет и въпреки че се твърди, че ускорено се назначават хора на свободните щатни бройки, не може или не желае така да се организира, че да защитава малките населени места. Днес се отказваме от малките населени места, утре ще се откажем от малко по-големите и накрая ще се окаже, че цялата държавна машина спира да работи, а синекурите съществуват и продължаварт да харчат ресурс, който ние гражданите сме отделили за нашата собствена сигурност. Няма логика веднъж да плащаме данъци за сигурност, след това да наемаме, отново плащайки, други хора да се грижат за нашата сигурност, каза още пред Novini.bg проф. Николай Радулов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6501 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
П.Иванов

2018.04.01 | 14:13

10
Не знам какви проблеми ще имат,но на хората по селата им омръзна да ги грабят циганите,и да нямат никаква защита от МВР.Само голи обещания и приказки.Очевидно е,че циганите нямат никакъв респект от полицията.Плюят ги,бият им шамари и им късат пагоните.
А ТИКВАТА

2018.03.18 | 16:06

3
ДАДЕ 100 МИЛИОНА ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО НА МИВИРЕТО. ЗАЩО СЕ ПИТА ?СЛЕД КАТО ИМА ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.
МНОГОЛЪЧЕВА ЗАРАЗА-ИЗКУСТВО ПО БЪЛГАРСКИ

2018.04.01 | 14:12

9
НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ГЛУПОСТ. ТОВА ЗНАЧИ КАПИТУЛАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА И ПОДЧИНЕНОТО И МВР. ИМАМЕ СИ ПОЛИЦИЯ - НЕ

2018.04.01 | 14:12

8
Това е признание за неспособност
Веселин Василев

2018.04.01 | 14:12

7
След като няма защита от държавата трябва да се намесят частните охранителни фирми.

2018.04.01 | 14:12

6
Бег вокалите на шайката защо мълчат ???? ХА ХА ХА !!!
да живее Варна.

2018.04.01 | 14:12

5
Никакви пари на мутри бухалкаджии. Да плащат дупедавците на разни батки и каковци. Който издържа партииния башибоздук - тимаджии, сикаджии и т.н. е смотан роб.
ХИТЪР ПЕТЪР

2018.03.18 | 16:07

4
П розрачно - ще делим едни тлъсти народни пари
ТОВА ЩЕ БЪДАТ

2018.03.18 | 16:06

2
SS ОТРЯДИТЕ НА ЦВЪКИ-КРИВАТА ГЛАВА.

2018.03.13 | 17:44

1
ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ В ЧАСТНИТЕ ОТРЕДИ ЗА ОХРАНА МАФИЯТА НЯМА ДА ИМА УШЕТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини