Емпатията е донякъде свързана с гените

  • 12 март 2018 20:44

  • 3607
  • 0
Емпатията е донякъде свързана с гените
© Pixabay

Британски и френски учени установиха, че емпатията - способността да разбереш чувствата на ближния и да им обърнеш внимание, е най-вече следствие от преживяното, но е също донякъде свързана с гените, предаде Франс прес.

Откритието е още една крачка напред към опознаването на аутизма. Свързаното с него разстройство засяга т. нар. когнитивна емпатия. "Става въпрос за най-голямото генетично изследване върху емпатията - използвани са данни за над 46 000 души", поясниха от института "Пастьор" в Париж.

Не съществува обективна преценка за емпатия. Учените обаче фокусирали вниманието си върху коефициент за емпатия, базиран върху въпросник от 2004 г. на Кембриджкия университет. Геномите на въпросните 46 000 участници били анализирани въз основа на проби от слюнката и сравнени с отговорите във въпросника.

"Основният извод е, че емпатията е отчасти генетична", се казва в комюнике на института "Пастьор". "Поне една десета от тази променлива е свързана с генетични фактори.

Освен това изследването потвърди, че жените изпитват по-голяма емпатия в сравнение с мъжете. Тези различия обаче не се дължат на ДНК, а се обясняват с други негенетични биологични фактори, например хормонални, или небиологични, като социализацията.

Учените от Кембридж констатирали също, че генни вариации, свързани с по-слаба емпатия, са рисков фактор за аутизъм.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Psychiatry.

Последвайте канала на

Novini.bg
3607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини