Доброволчеството - сцена за изява, на която никой не гледа какво не можеш

  • 13 март 2018 12:00

  • 3394
  • 2
Доброволчеството - сцена за изява, на която никой не гледа какво не можеш
© pixabay.com

Традиционно темата за доброволчеството в България е актуална сред младежите на възраст  16 - 21 години, и не e толкова популярна сред 30+, за разлика от останалата част от Западна Европа, където тендециите са, че повече се занимават с доброволчество зрели хора.

Това посочи в интервю за Novini.bg Вера Михайлова, която е част от екипа на Национален алианс за работа с доброволци.

По думите й това, че младите хора у нас имат по-голям интерес към доброволчеството си има своите обяснения. От една страна това е популяризацията на доброволчеството в другите държави, където те например смятат да кандидатстват. Много от доброволците през последните години идват целенасочено и започват от 10-и, 11-и клас да се занимават с добоволчество, с ясната мисъл, че на тях им трябват сертификат, препоръка или доказателство, че са се занимавали с подобен тип дейност, която им носи допълнителни точки и кредит при кандидатсване в университет, допълни тя.

На въпрос в  какви направления най-често се включват доброволците, Вера Михайлова обясни: ”За съжаление в Бългрия нямаме национално проучване върху доброволчеството, защото няма закон за доброволчеството, няма база данни на организациите, които се занимават с доброволчество. Статистиките, които правят през година-две различни организации, включително и Национален алианс за работа с доброволци, показват, че тенденциите като цяло са стабилни. Най-голям интерес има към полагането на доброволен труд в сферата на социалните дейности, насочени към деца, настанени в институции.
Голяма популярност имат и дейностите, насочени към природата - те са най-достъпни и най-масови.През последните няколко години започна да се говори за теми, които до преди две - три години въобще не бяха популярни в България, като темата за спорта и културата. Това са доброволците по фестивали и събития, музеи и галерии.”

Мотивациите на младите хора към подобен тип дейност са най-различни - от това - искам да осмисля свободното си време, до самата изява на младежите, коментира още тя.

Доброволчеството е сцена за изява, на която никой не гледа какво не можеш, не се търсят слабостите, като в училище например. Напротив, ние търсим силните страни на младия човек, за да ги развием. Много от тях избират доброволчеството, като начин да се ориентират професионално, допълва Михайлова.

По думите й много от хората, които са се насочили към медицината, избират доброволчеството в болниците. Много от хората през доброволчеството преоткриват себе си. Тя посочи още, че най-популярно като мотивация все още си остава новата среда и контакти, чувството на удовлетвореност, помагайки.

Колкото хора, толкова  и мотивации, обобщи Вера Михайлова.

Освен мотивацията, много важно е какви умения развиват младите хора. Някои от тях си дават сметка, че доброволчеството развива конкретни компетенции. Някои от тях си казват “аз съм много свит, искам да контактувам с непознати” и се впускат в дейности, които ще им помогнат да развият точно тези черти от своя характер, посочи още тя.

Тя разкри и какви са новите проекти и идеи на алианса за 2018 година!

“Национален Алианс за работа с доброволци стартира един изключетелно интересен и предизвикателен проект, който е в сферата на доброволчеството и не съвсем. През 2018 г стартирахме проекта “Стартер”. Той е насочен към млади хора, които са на възраст от 18 до 29 години. Чрез този проект ние искаме да съберем група от 15 младежи, които имат свои идеи в социалната сфера. Те ще развият свои социално-предприемачески идеи през 2019 г. Цяла година ние ще ги обучаваме и ще ги подкрепяме и през 2019 г. в рамките на шест месеца те ще развият своите идеи в посока социално предприемачество”, информира Вера Михайлова.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
3394 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1984

2018.03.13 | 14:05

1
е 4е то българина си е доброволец от всякъде.Работи 10 часа на ден и накрая взима пари колкото да си вземе храна

2018.03.13 | 17:14

2
прав си, през 84-та беше така

Добави коментар

Водещи новини