В Брегово близо 8000 декара земеделска земя е залята от придошлите води на река Тимок

  • 12 март 2018 10:44

  • 1026
  • 0
В Брегово близо 8000 декара земеделска земя е залята от придошлите води на река Тимок
© Булфото (архив)

Близо 8000 декара земеделска земя е залята в Брегово заради придошлите води на река Тимок. Това съобщи за БТА Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

Около 3000 декара от тази земя е обработваема. Защитната дига на река Тимок в Брегово е прорязана, за да бъдат върнати обратно подпочвените води в коритото й. Залети са и няколко двора в крайните къщи на Брегово, в близост до реката. Взети са проби от питейната вода, очакват се резултатите да бъдат оповестени до края на деня, каза Лалов.

Припомняме, че на заседание на Кризисния щаб в Брегово беше взето решение да бъде обявено бедствено положение в общината.

Причината е във високите води на река Тимок при Брегово, които са достигнали до предела на защитната дига във високата й част заради обилното снеготопене. Помпените станции в град Брегово, които захранват населението с питейна вода са залети, като има опасност тя да бъде замърсена. През февруари 2010 година защитната дига в Брегово се скъса и бяха залети повече от 2000 декара земеделски площи.

Бедствено положение е обявено и в село Иново заради скъсване на защитна дига на река в близост до селото. През почивните дни на територията на Видинска област са получени общо 17 сигнала за оказване на помощ. Специализирани екипи са извършили отводнявания на мазета в селата Войница, Извор, Карбинци, Ружинци, Орешец, Буковец, Плешивец, Стакевци, Големаново, Медовница, Бело поле и градовете Кула и Белоградчик. Оказано е съдействие и за укрепване на дигата в района на село Рупци, информират от Областна дирекция на МВР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини