Милиардерът Себастиан Пинера положи клетва като президент на Чили

  • 11 март 2018 21:07

  • 1998
  • 0
Милиардерът Себастиан Пинера положи клетва като президент на Чили
© Pixabay

Милиардерът и консерватор Себастиан Пинера положи клетва като президент на Чили, предадоха световните агенции.

Пинера заменя на поста Мишел Бачелет. Той бе избран за президент за втори път миналата година. Преди това оглави страната в периода 2010-2014 г. По конституция в Чили президентите нямат право на два последователни мандата.

Церемонията по полагане на клетвата се състоя в сградата на парламента в пристанищния град Валпараисо, предаде ДПА. Присъстваха над 1000 гости, сред които и няколко държавни глави на съседни страни.

След като положи клетва като президент, Пинера прие клетвата и на министрите в новото правителство. Сред тях е и независимият романист Роберто Ампуеро, който ще бъде министър на външните работи, предаде ДПА.

Шейсет и осем годишният Пинера ще трябва да продължи реформите на обществото, подети от Бачелет. По време на предизборната кампания Пинера съумя да привлече именно онези силно консервативни избиратели, които не одобряваха реформите на Бачелет, сред които узаконяването на еднополовите бракове и декриминализиране на абортите, отбелязва Франс прес.

Пинера ще трябва да управлява без мнозинство в парламента, оглавен от социалисти, предаде ДПА. Начело на Камарата на депутатите е социалистката Мая Фернандес Алиенде, а начело на Сената - социалистът Карлос Монтес.

Пинера изгради бизнес империя, включваща авиокомпания, телевизия, както и футболния отбор Коло-Коло, смятан за един от най-успешните клубове в страната. Според сп. "Форбс" оценява състоянието на Пинера на 2,4 милиарда долара.

Вторият мандат на милиардера започва в момент, в който цените на медта за износ нарастват и това увеличава приходите за Чили и води до растеж в икономиката, оценявана на 250 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Левицата се зарече да се противопостави в парламента на плана за Пинера за намаляване на данъците и за "рафиниране" на прогресивната политика на Бачелет, допълва агенцията.

При встъпването си в длъжност Пинера обеща да съживи икономиката на страната, която беляза рязък спад при Бачелет, допълва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
1998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини