ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок

  • 11 март 2018 15:11

  • 2018
  • 4
ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок
© ДБГ

Движение “България на гражданите” (ДБГ) замразява членството си в Реформаторския блок и няма да участва в органите на управление на коалицията.

Решението е взето от Националния съвет на формацията, а поводът е липсата на опозиционност в политиките на Блока.

От ДБГ настояват за незабавна оставка на премиера Борисов и "корупционното му управение". От движението, оглавявано доскоро от Меглена Кунева, искат предсрочни избори и създаване на анти-ГЕРБ коалиция и на "анти-ГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление".

Това стана ясно от последните изяви на новия лидер на партията Димитър Делчев, съобщи Topnovini.bg. Действията на стопяващата се политическа формация обаче озадачават анализаторите по няколко основни причини. Първо - анти-ГЕРБ риториката идва след като Реформаторския блок (където ДБГ на практика членува и до днес) бе коалиционен партньор на Борисов, а бившият лидер Меглена Кунева дори бе вицепремиер. Второ - малко известен факт е, че именно ГЕРБ помогна за европейската легализация на движението, помагайки му да стане част от Европейската народна партия. Ресорни журналисти и до днес си спомнят как на събития, свързани с ЕНП и посещения на лидерите им, активисти са търсили подкрепа от ГЕРБ дори за запълване на зали. Тъй да се каже - "храни куче, да те лае".

Обръщането на курса на ДБГ на първо четене изглежда начин да си върнат част от електората, гравитиращ около традиционната десница.

Това обаче е доста спорен ход, тъй като в последните години партията води изключително непоследователна политика.

Само за пример - през ноември, след заседание на Националния съвет на формацията, ДБГ излезе с остро предупреждение към всички останали партии в РБ, в което се казваше: “Всяко разделение ще повтори печално съдбата на парламентарната група на Реформаторския блок, разцепена от собствения си съпредседател, тогава председател на ДСБ.” В същата декларация се казваше, че всяко разцепление в дясното на практика ще доведе БСП на власт. Пет месеца по-късно хората на Делчев правят точно това, срещу което се обявиха.

Интересен нюанс от последните месеци е и поведението на бащата на новия лидер на ДБГ Димитър Делчев. Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви в “Тази сутрин” на bTV, че за половин година от българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции. Това, по думите му, означавало стотици милиони левове, тъй като зад всяка транзакция стояла влакова композиция или танкер с горива.

Сотир Цацаров отрече думите му, а бившият депутат Антон Тодоров излезе със статус в социалните мрежи, припомняйки интересни моменти от биографията на Делчев-старши:

1. На 23 октомври 1998 г. се провежда учредителното събрание на работническо-мениджърското дружество (РМД) „Техноимпекс-98“ АД, което от висши седесарски фактори е решено, че трябва да приватизира външнотърговското дружество „Техноимпекс“. Да го приватизира, както вече знаете много добре, като за „наши хора“. Председател на учредителното събрание на РМД-то, удостоен с голямо доверие както от седесарските гаулайтери по това време, така и от другарката Нинова, е другарят Андрей Делчев. По това време той е управител на „Евролекс-България“ ООД и очевидно не случайно е избран на тази важна позиция.

2. Два месеца по-късно, на 29 декември 1998 г. в сградата на Министерството на търговията и туризма, се провеждат преговори с потенциалния купувач на 67 % от акциите на „Техноимпекс“ ЕАД-гр. София. Комисията на министерството се оглавява от Христо Михайловски, с прякор „Зетя“, защото той е зет на тогавашния председател на НС и втори по властови възможности в СДС Йордан Соколов (в миналото си съветник в Държавния съвет на Народна република България). Потенциалният купувач се представлява от другарката (тогава безпартийна седесарка и г-жа) Корнелия Нинова-изпълнителен директор на РМД „Техноимпекс-98“ АД, г-н Андрей Делчев и г-жа Стойка Куртева.

Андрей Делчев рамо до рамо с Корнелия Нинова води преговорите за тази сделка, която две години по-късно ще бъде описана във официална книга на НС на БСП, анализираща дивата корупция по времето на Иван Костов и СДС като „съмнителна сива сделка“. Меко казано, мнооого меко казано! Ето, имаме документите, които доказват всичко това.

3. Минават шест години – Андрей Делчев е особено доверен юрист на другарката Нинова и затова е изран за пълномощник и адвокат на РМД-то, спрямо което Агенцията за следприватизационен контрол води дело за неизпълнени клаузи от приватизационния договор. Другарката Нинова скоро ще стане зам.-министър, взела си е своето от сделката, скоро ще продаде и акциите си за 65 000 лв. Андрей Делчев – също си е взел своето.

Ако данните, изнесени от Тодоров в статуса му са верни, то се очертават няколко странни хипотези относно настоящето и бъдещето на Движение “България на гражданите”. Едната е, че формацията е “взета на абордаж” от БСП и затова в момента е активирана да води анти-ГЕРБ политика, с ясното съзнание, че това убива европейското бъдеще на формацията, която Кунева създаде. Тук идва и втората хипотеза - че по един или друг начин движението често се е заигравало със Столетницата и в момента е поредният момент, в който интересите на двете формации съвпадат.

Припомняме, че през 2011-а Меглена Кунева бе сред номинациите на БСП за президентските избори. Тогавашният лидер на партията Сергей Станишев я определи като неизненадваща, добра и сериозна кандидатура. Макар да бе в списък с 30 номинации, до последно тя бе фаворит за кандидат-президентското място на червените. Според запознати, отказът й да се качи на традиционния ляв събор на Бузлуджа е накарал партийците да се спрат на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. През същата година Кунева се кандидатира с Любомир Христов, а изборният й резултат даде криле за създаването на ДБГ.

Непоследователната политика на формацията, оглавявана днес от Делчев, съпътства целия й живот. Дали мотивите на ДБГ са истински, плод на икономически интереси ли са или можем да търсим адресат на “Позитано” 20 - времето предстои да покаже. Въпреки всичко - от ден на ден поредната партия, част от Реформаторския блок върви към момента, в който ще бъде въприемана като част от политическата екзотика у нас.

Последвайте канала на

Novini.bg
2018 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.03.12 | 02:17

4
ама тия педеруги реформаторите още блок ли са ?
Дим

2018.03.12 | 02:17

3
ГЕРБоухите павиани се разквичаха. Голям страх ги гони.
Веселин Василев

2018.03.11 | 17:36

2
Дреме им на патката.

2018.03.11 | 17:36

1
Няма вече хляб в рб.

Добави коментар

Водещи новини