Макрон приветства намерението за среща на върха САЩ-Северна Корея

  • 09 март 2018 21:55

  • 2126
  • 2
Макрон приветства намерението за среща на върха САЩ-Северна Корея
© Getty Images (Архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на приветства намерението за среща на върха САЩ - Северна Корея и заяви в телефонен разговор с президента Доналд Тръмп, че с Пхенян трябва да се води "взискателен диалог", съобщи Елисейският дворец в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Международната общност трябва да бъде единна и да води взискателен диалог със Северна Корея, който да доведе до премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров", се посочва в комюникето.

Двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия. Макрон е изтъкнал необходимостта от решителни действия, за да се избегне продължаване на хуманитарната катастрофа.

Освен това френският президент е изразил пред американския си колега силно безпокойство от въвеждането на вносни мита от САЩ над стоманата и алуминия. То създава опасност от търговска война, от която всички засегнати страни ще претърпят загуби. Макрон е подчертал, че подобни мерки срещу съюзнически страни, които зачитат правилата на световната търговия, няма да бъдат ефикасни в борбата срещу нелоялните практики.

Той е предупредил, че Европа "ще реагира ясно и съразмерно срещу всяка неоснователна практика, противоречаща на правилата на световната търговия", добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
2126 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.11 | 04:05

2
с една дума - никрофил !!!

2018.03.10 | 09:46

1
кой ли го пита.

Добави коментар

Водещи новини