МОН предлага да бъдат приети 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г.

  • 09 март 2018 07:21

  • 3891
  • 0
МОН предлага да бъдат приети 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г.
© pixabay.com

Министърът на образованието и науката предлага на Министерския съвет да бъдат приети 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г. Това се посочва в проекта на решението, публикувано в сайта на Министерството на образованието и науката.

За 2018 г. със средства от държавния бюджет се предлага да се финансират 13 национални програми, включително 3 нови програми: "Заедно за всяко дете", "С грижа за всеки ученик" /изпълнявана в предходни години, с изключение на 2017 г./ и "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование".

Целта на първата програма "Система за национално стандартизирано външно оценяване" е да се гарантира равен достъп и качествено образование за децата, като най-важното е функционирането на модерна, ефективна и обективна система за контрол и оценка на качеството на постигнатите в образователния процес резултати. За да се подобри системата за вътрешно оценяване, трябва да се преодолеят традиционните и недостатъчно ефективни методи за проверка и оценка на знанията и на уменията, които предопределят наизустяване от учениците и влиянието на субективните фактори при оценяването от учителя. Външното оценяване дава възможност за обективна оценка на постигнатите резултати на учениците, както и за установяване на степента на постигане на държавните образователни стандарти и на знанията и уменията, заложени в учебните програми. Бюджетът на програмата е 4 200 000 лв.

Втората програма е "Ученически олимпиади и състезания" и за нея се посочва, че осигуряването на допълнителни възможности за подготовка на талантливи ученици от всички етапи и степени на училищното образование за участие в олимпиади е от изключително значение за по-високи постижения в националните олимпиади и за успешното представяне на българските национални отбори в международните състезания. Чрез организирането на състезания по професионални направления може да се популяризират и възможностите на професионалното образование и обучение, както и да има избор и усвояване на професии, според интересите на учениците. Общият бюджет на програмата е 3 000 000 лв.

"Осигуряване на съвременна образователна среда" е третата програма, чиято цел е осигуряване на качествено професионално образование, като фактор за подготовка на конкурентоспособна и адаптивна работна сила. Според програмата е необходимо да се подобри съответствието между подготовката и потребностите от работна сила с определена квалификация при разработването на учебна документация /учебни планове и учебни програми/ за професионално образование по специалностите от професиите от Списъка на професиите за професионално образование и обучение. Програмата е насочена към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници, според съвременните нови технологии, към практическо обучение в реална работна среда, за модернизиране за лабораторната и експериментална работа по природни науки, както и за актуализиране на учебната документация за професионално образование според потребността на бизнеса от нови знания и умения на работната сила. Общият бюджет на програмата е 9 230 000 лв.

Четвъртата национална програма е "С грижа за всеки ученик" и в нея се отбелязва, че необходимостта да се осигурят допълнителни възможности за обучение на децата, които срещат трудности и се нуждаят от диференциран и/ или индивидуален подход, съобразен със спецификата на учебния предмет. Финансовите измерения на проблема за организиране на допълнително обучение през учебната година извън рамките на училищния учебен план или по време на ваканциите очертава необходимостта от настоящата програма, с общ бюджет 2 000 000 лв.

В националната програма "Развитие на системата на предучилищното образование" се посочва необходимостта да бъдат предприети мерки, свързани с осигуряването на допълнителна работа за усвояването на българския език и за използването на съвременни дидактични материали. Целта на програмата е повишаване на качеството на предучилищното образование и осигуряването на равен старт преди постъпване в училище. Общият бюджет на програмата 400 000 лв.

Шестата програма е "Обучение за ИТ кариера" и тя цели увеличаване на учениците с професионална квалификация по професия от професионалното направление "Компютърни науки", които да продължават образованието си във висши училища в направлението "Информатика и компютърни науки". Бюджетът на програмата е 400 000 лв.

Седмата програма е "Информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в системата на предучилищното и училищното образование" и в нея е заложено развитие на опорната мрежова в образователна инфраструктура, осигуряване на модерни средства за достъп до образователни ресурси и обучение в училищното образование, връзки с иновативни центрове за данни и облачни услуги. Статистиката за последните години показва, че не повече от 35 процента от училищата разполагат с достатъчно техника, купена преди по-малко от 5 години в компютърните си кабинети. През последните четири години започна преоборудване на компютърните кабинети с компютри и модерни терминални решения, като успоредно с това започна процес, подкрепящ развитието на инфраструктура, насърчаваща използването на собствени крайни устройства /лаптопи, таблети/ от учениците и учителите. И през 2018 г. се предвижда купуване на иновативен хардуер, като приоритетно ще бъдат подкрепени училища, които не са получавали оборудване за последните четири години. За поредна година ще бъде осигурена и интернет свързаността на всяко училище, а изграждането на нови wifi мрежи ще насърчи ползването на лични мобилни устройства. Темата с електронното съдържание ще бъде подкрепена и в системата на училищното образование, като на всяко училище ще се предоставят средства за купуване или абонамент за подходящо образователно съдържание. Бюджетът на програмата е 10 000 000 лв.

Националната програма "Квалификация" ще предоставя възможност на учители, директори и други педагогически специалисти да повишат своите компетентности, според професионалния си профил, личния си избор и стратегията за развитие на детската градина и училището. Програмата предлага възможност за участие в квалификационни форми и на учителите от малки, средищни и защитени училища с ограничени средства за квалификация. Общият бюджет на програмата е 800 000 лв.

Деветата програма "Заедно за всяко дете" цели повишаване на ефективността в работата на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Бюджетът й е 450 000 лв.

"Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищно и училищно образование" е десетата програма. В нея се пояснява, че необходимостта от оптимизация на структурата на персонала в институциите в предучилищното и училищно образование е постоянна по няколко причини - продължаващи демографски промени в страната, стремеж за повишаване на ефективността на разходите на институциите, голям дял на персонала в предучилищното и училищното образование в предпенсионна възраст. Бюджетът по програмата е 28 000 000 лв.

Следващата програма е за "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище", според която във всяка образователна сграда трябва да бъде изградена достъпна архитектурна среда. Необходимо е да се осигурят средства за купуване на технически средства, чрез които да се подобри цялостната организация на охрана в сградите с учебен процес заради зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, с проблемите с наркоразпространението, тютюнопушенето и с употребата на алкохол в и около училищата. Бюджетът на програмата е 1 450 000 лв.

"Роден език и култура зад граница" е 12-та програма в образованието, свързана с държавната политика към българите в чужбина за съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница и на националната, културната и духовната идентичност на всички българи по света. За реализацията на тази цел е необходимо да се стимулира изучаването на българския език и литература, на историята и географията на България от българите зад граница, както и да се съдейства за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура. Повишаването на ефективността на обучението на българските деца в чужбина е необходимо условие за успешното им интегриране в българската образователна система след завръщането им у нас. То е израз на ангажираността на държавата за съхраняване на българския език и култура сред българските общности, установени трайно или краткосрочно в чужбина, в резултат на което една от националните програми е за стимулиране изучаването на родния език и култура зад граница. Общият бюджет на програмата е 1 500 000 лв.

Последната - 13 програма, е "Без свободен час", и тя е в два модула. Първият е "Без свободен час в училище" и цели да не се пропуска учебно съдържание чрез осигуряване на заместващи учители и на други педагогически специалисти в клас. Вторият модул е "Без свободен час в детската градина", като общият бюджет на програмата е 2 000 000 лв.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини