Захариева: Западните Балкани трябва да получат европейска перспектива

  • 08 март 2018 18:29

  • 1024
  • 2
Захариева: Западните Балкани трябва да получат европейска перспектива
© Министерство на външните работи

Вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на прие днес делегация на Комисията по европейски въпроси на парламента на Федерална република Германия, водена от нейния председател Гунтер Крихбаум.

Това съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

С депутатите от Бундестага бяха обсъдени теми от актуалния дневен ред на Европейския съюз в контекста на Българското председателство, европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани, Шенген, присъединяването на България към еврозоната, ситуацията в региона на Близкия Изток.

„Гражданите на страните от Западните Балкани трябва да получат европейска перспектива сега. В противен случай това може да има последствия за целия Съюз. В региона няма да настъпи вакуум, има и други геополитически сили, които проявяват интерес към него”, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Гунтер Крихбаум потвърди важността от отправянето на позитивни сигнали към страните от региона.

Двете страни бяха единодушни, че миграционният натиск върху Европа ще продължи да бъде предизвикателство за Съюза през следващите години и държавите членки трябва да активизират усилията си за решаването на този проблем. Общо бе мнението, че съществено значение за пресичането на нелегалната миграция има засиленото сътрудничество със страните на произход и транзит.

„Страната ни доказа способността си да гарантира сигурността на външните граници на Съюза. Присъединяването на България към Шенген ще засили приноса ни към общата европейска сигурност“, коментира по време на срещата с германските депутати Захариева.

В рамките на срещата беше обсъдено и присъединяването на България към еврозоната. „Изборът е наш. Ние искаме да сме част от еврозоната и смятам, че след няколко години ще сме готови за това. България е страна със стабилен икономически ръст”, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Сред темите на разговора беше и ситуацията в региона на Близкия Изток. „Това, което се случва в Сирия през последния месец, е притеснително. Вместо деескалация на напрежението наблюдаваме обратното”, коментира българският външен министър. Захариева допълни, че е необходимо по-категорично послание от страна на международната общност по този въпрос.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1024 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.09 | 06:35

2
продажница най-обикновена, продаде страната на английските поробители

2018.03.09 | 06:35

1
ПРОСТА И НЕГРАМОТНА СЕЛСКА ПРЪЧКА

Добави коментар

Водещи новини