Какви тайни крият бурните ветрове на Юпитер?

  • 08 март 2018 16:34

  • 3146
  • 0
Какви тайни крият бурните ветрове на Юпитер?
© Pixabay

Бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на планетата Юпитер, проникват на 3000 километра в тях, установи американската сонда "Джуно" (Юнона). Откритието е публикувано в сп. "Нейчър", предаде БТА.

Погледнат от Космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, които кръжат с различна скорост. Тези пояси се образуват под въздействието на силни ветрове, които алтернативно циркулират на изток и на запад. Но механизмите, задвижващи тези пояси и тяхната дълбочина, дълги години оставаха загадка за астрономите. Благодарение на сондата "Джуно" част от тях бяха разкрити.

Откритието представлява голяма крачка за астрономията. Сега учените установиха, че гигантските газови планети имат компактен център на ротация. А външната им обвивка е съставена от зони, които кръжат с различна скорост. Повърхностните ветрове, проникват на 3000 километра под нивото на облаците.

Според Йохай Каспи от института Вайцман в Израел, един от авторите на изследването, проникването на ветровете на такава дълбочина обяснява някои странни явления на Юпитер. Именно заради тях се наблюдава асиметрията по оста север-юг на гравитационните полета на Юпитер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини