След 13-годишна възраст мозъкът ни спира да произвежда неврони на паметта

  • 08 март 2018 16:09

  • 3415
  • 1
След 13-годишна възраст мозъкът ни спира да произвежда неврони на паметта
© Pixabay

След 13-годишна възраст онзи дял на човешкия мозък, който е съвразн с обучението и паметта, спира да произвежда съответните клетки, установи ново проучване, цитирано от Франс прес.

Новото откритие ще произведе оживени дискусии в областта на неврологичните науки, тъй като оспорва досегашни схващания в тази област. Доскоро много учени считаха, че хипокампусът в човешкия мозък продължава да произвежда всеки ден, та чак до зряла възраст, стотици нови неврони, както при всички останали бозайници, припомня БТА. Но проведено съвместно проучване от американски и испански специалисти оспори това схващане.

Екипът от Калифорнийския университет в Сан Франциско извършил изследвания на 59 мозъка на деца и възрастни. Учените не могли да открият никаква следа от млади неврони в хипокампуса на индивид над 18-годишна възраст. В малки количества те били открити в групата на 7-13-годишните. Екипът стигнал до извода, че хипокампуса при хората в голяма степен се оформя при развитието на човешкия мозък още в ембрионалния стадий.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kik

2018.03.12 | 11:58

1
Българите отдавна го знаят това!!! Дори си имат израз за това " ЛИПСВАТ МУ ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ" .... Кога ще ни стигнат американците???

Добави коментар

Водещи новини