Часовниците в Европа изостанаха с 6 минути заради спор между Сърбия и Косово

  • 08 март 2018 15:24

  • 2395
  • 1
Часовниците в Европа изостанаха с 6 минути заради спор между Сърбия и Косово
© Pixabay

Европейците, които са пристигнали със закъснение на работа или на училище през последните седмици, трябва да обвиняват не само лошото време. Истинската причина е безпрецедентното забавяне в електропреносната мрежа на Стария континент, което е причина някои часовници да работят по-бавно, пише в. "Гардиън".

Проблемът е предизвикан от политически спор между Сърбия и Косово, който предизвиква изсмукване на малко количество енергия от местната електропреносна мрежа и което води до ефект на доминото в цялата синхронизирана високоволтова електропреносна далекопроводна мрежа в Европа, която се простира на континента от Португалия до Полша и от Гърция до Германия.

"Тъй като европейската електропреносна система е взаимосвързана ... когато някъде има дисбаланс, честотата леко спада", посочи Клер Камю, говорител на Европейската мрежа на операторите на електропреносни системи. Електропреносната мрежа на континента е загубила 113 гигаватчаса енергия от средата на януари насам, тъй като Косово е използвало повече електричество, отколкото генерира. Сърбия, която отговаря за балансирането на електропреносната мрежа на Косово, не го е направила.

От Европейската мрежа на операторите на електропреносни мрежи, чието седалище е в Брюксел, добавиха, че "това средно честотно отклонение, което никога не се е случвало по подобен начин в континенталната европейска електроенергийна система, трябва да бъде прекратено".

Отклонението от стандарта в Европа от 50 килохерца е достатъчно да предизвика електрическите часовници, които поддържат измерването на времето чрез честотата на електроенергийната система, вместо вградените кварцови кристали, да изостанат с около 6 минути от средата на януари насам. Проблемът засяга най-вече радио алармите, часовниците на фурните или часовниците, използвани за програмиране на отоплителните системи.

Търканията между Сърбия и Косово са част от по-широк спор, който датира от почти 20 години. След края на войната в Косово през 1999 г., доминираните от сърби северни части на Косово, които остават лоялни на Белград, не са плащали на правителството на Косово за консумираната от тях енергия. Споразумение, сключено през 2015 г., имаше за цел да разреши спора, но Сърбия блокира изпълнението му, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
коко

2018.03.30 | 14:16

1
Всяко изявление което е свързано с името Мая, трябва да се подхожда към него с известна доза съмнение,Да не кажа недоверие.Малко по грамотно , когато разпространявате нещо.

Добави коментар

Водещи новини